Introduktion:
Gös med jordärtskockspuré, rödvinssås, grön sparrishack, samt picklad morot och svartrot (90 + 15 min.) 5 portionerIngredienser:Rödvinsås1 gul lök1 stjälk blekselleri1 morot3 skogschampinjon1 msk tomatpuré1 lagerblad1tsk smörSvartpepparEtt par kvistar timjanRött vin (ca 1/3 flaska) (tror det räcker med 1 liter rötjut till gänget)2 dl flytande kalvbuljong (inkl. vatten utblandad)Jordärtskockspuré400gr skockor150gr mjölig potatis1,5dl vispgrädde och 50gr
Receptinfo:
RECEPT
Gös med jordärtskockspuré, rödvinssås, grön sparrishack, samt picklad
morot och svartrot (90 + 15 min.)
5 portioner
Ingredienser:
Rödvinsås
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
1 morot
3 skogschampinjon
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1tsk smör
Svartpeppar
Ett par kvistar timjan
Rött vin (ca 1/3 flaska) (tror det räcker med 1 liter rötjut till gänget)
2 dl flytande kalvbuljong (inkl. vatten utblandad)
Jordärtskockspuré
400gr skockor
150gr mjölig potatis
1,5dl vispgrädde och 50gr smör
Sparris
3-4 sparris
Svartpeppar och salt
Smör att steka i
Parmesan
Svartrot och morot picklad
1dl ättiksprit
2,5dl strösocker
3dl vatten
2st rejäla av varje rot
Gös
ca 125 gr gös per person
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt och peppar, efter behag
Gör så här:
1. Rödvinssky:
Detta kan ni, ha tålamod reducera till tjock konsistens. Smaka och smaka till mycket smak.
Smör på slutet för att blanka av.
2. Jordärtskockspuré:
Skala och koka jordärtskocka och potatis i lättsaltat vatten.
Häll av från allt vatten, viktigt att ånga av all vätska!
Pressa/stompa samman med värmt smör och grädde.
Smaka av med salt och nymalet peppar.
Vispa kort och försiktigt vid behov!
3. Svartrot och morot:
Helt vanlig 1-2,5-3 lag
Hyvla ”långa” remsor av svartrot med potatisskalare.
Lägg i lagen, in i kylen.
Låt rinna av före upplägg, läggs som ett ”bo” på tallriken.
4. Sparris hack, spara lite längd på toppen.
Stek i smör till ”al dente”,
tag av järnet och tillsätt lite svartpeppar och lite hyvlad parmesan.
5. Gös:
Enkelt med all samlad kompetens.
Vi delar filébitarna på längden så blir upplägget snyggare än på bild.
Lite salt, kvarntag med peppar.
Stek hastigt på relativt hög värme, får gärna få lite färg på fina sidan upp.
Tänk på att sparrisen är salt med parmesan.
Upplägg med sås under fisken, en vackrare puré än på bild, sparrishack på fisken, och ”boet”
vid sidan om. Vi äter och njuter även med ögat.