Introduktion:
FÖRRÄTT 1: Laxmousse och löjrom på toast6 pers.400g varmrökt lax3,5st gelatinblad2dl utspädd fiskbuljong½ citron (saft)2dl gräddeSmör12 små runda levainbröds/p80g löjrom½ rödlök6 små citronklyftor3 rädisorDillPlocka bort skinnet och ev. ben från laxen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 7-10 min.Värm buljongen och lägg ner gelatinbladen när de blivit mjuka. Lägg laxen i mixer, häll i buljongen med
Receptinfo:
RECEPT
FÖRRÄTT 1: Laxmousse och löjrom på toast
6 pers.
400g varmrökt lax
3,5st gelatinblad
2dl utspädd fiskbuljong
½ citron (saft)
2dl grädde
Smör
12 små runda levainbröd
s/p
80g löjrom
½ rödlök
6 små citronklyftor
3 rädisor
Dill
Plocka bort skinnet och ev. ben från laxen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 7-
10 min.
Värm buljongen och lägg ner gelatinbladen när de blivit mjuka. Lägg laxen i mixer,
häll i buljongen med bladen och pressa i citron, kör till slät smet, häll smeten i
finmaskig sil och pressa ut vätska med träslev. Lägg smeten i en bunke och ställ i
kylen.
Vispa under tiden grädde och smörstek brödskivorna. Vänd ner grädden i smeten när
denna har stelnat, smaka av med salt och peppar.
Servering: Använd en varm sked och forma moussen äggformad, lägg på tallriken
intill brödskivorna som ligger omlott, garnera med löjrom, dill, rödlök, citronklyfta,
strö ut lite tunna skivor rädisa