Introduktion:
Ugnsbakad skreirygg på soyarostad spetskålIngredienser till 6 personer Skrei800-900 g rygg av skrei1 vitlöksklyftaOlivolja att ringla över fiskenSalt Brynt Smörsås150 g smör2,25 dl créme fraiche2,25 dl vispgrädde4 msk finhackad gräslökFinrivet skal av en halv citronSaft av en halv citron Ugnsbakad Spetskål1,5 stor spetskål50 g smör4 msk Japansk soya GarneringSockertång flakes och dillkvist. Gör så här: Skrei och spetskål Börja med att rimma
Receptinfo:
RECEPT
Ugnsbakad skreirygg på soyarostad spetskål
Ingredienser till 6 personer
Skrei
800-900 g rygg av skrei
1 vitlöksklyfta
Olivolja att ringla över fisken
Salt
Brynt Smörsås
150 g smör
2,25 dl créme fraiche
2,25 dl vispgrädde
4 msk finhackad gräslök
Finrivet skal av en halv citron
Saft av en halv citron
Ugnsbakad Spetskål
1,5 stor spetskål
50 g smör
4 msk Japansk soya
Garnering
Sockertång flakes och dillkvist.
Gör så här:
Skrei och spetskål
Börja med att rimma skreien i saltat kallt vatten. 1/2 dl salt per L vatten.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Dela spetskålen på längden och skär i 1 cm tjocka halvmånar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla soya över kålen
och lägg på hyvlade skivor av smöret. Sätt in spetskålen i övre delen av ugnen och låt gå i 15 minuter, sänk till 120 grader.
Lägg fisken i en form och dra med en krossad vitlöksklyfta över fisken och salta. Ringla över lite olivolja.
Sätt formen i nedre delen av ugnen när temperaturen kommit ner
till 120 grader. Tillaga fisken till 45 grader, ca 10-15 minuter.
Fisken ska inte vara överbakad och torr utan glansig och saftig.
Brynt smörsås
Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa hela tiden så att det inte bränns.
Värm upp grädden och créme fraiche i en gryta och låt smälta samman. Blanda sedan ihop det med det brynta smöret och låt småputtra mycket försiktigt.
Tillsätt finskuren gräslök, finrivet citronskal, citronsaft och lite vatten till lämplig smak och konsistens.
Servering
Lägg upp spetskålen och lägg fisken ovanpå, häll såsen snyggt runt om, lägg lite sockertång flakes på fisken och toppa med dillkvist.
Smaklig spis !