Flamberad peppartournedos

Bild1

Introduktion:

Värd Heikki Hansson                                                                      Huvudrätt                                     Flamberad

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Värd Heikki Hansson    

                                                                  Huvudrätt

                                     Flamberad peppartournedos.

Ingredienser till 4 pers.

4 biffar av mittbitarna på oxfilen ca 110-120 gr / st
Hushållssnöre
2 msk vitpepparkorn
salt
Smör och olja till stekning.
1 dl brun rom eller cognac
2 banan schalottenlökar
1 msk dijonsenap
2 dl rött vin
2 dl kalvfond (ej konc)
2,5 dl grädde 34 %
Vinäger några droppar
1 stor bukett färsk broccoli
1 msk svarta sesamfrö
salt
2 stora morötter
1 dl + några droppar Moscatel vitvins vinäger
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
    Bind ett snöre om midjan på varje biff (för att hålla höjden under stekningen)
  2. Koka ihop grädden till hälften
  3. Rosta vitpepparn i torr stekpanna tills dom ploppar (får ej brännas)
  4. Krossa pepparn grovt i mortel
  5. Salta köttet runt om och vänd köttet i den krossade pepparn
  6. Bryn köttet i olja och smör. Häll på Romen och flambera.
  7. Lägg över köttet i en ugnsform och stek klart i ugnen ca 10 minuter (58grader inner temp.)
  8. Lägg i finskuren lök i stekpannan och fräs någon minut. Lägg i senap, rött vin, kalvfond och koka ihop.
  9. Tillsätt sedan grädde och koka ihop ytterligare. Smaka av såsen med salt och vinäger. Lägg i köttet och smaka av såsen ytterligare en gång.
  • Skär av stabbarna på broccolin och skär små fina buketter
  • Stek broccolin i olja, salta och strö över sesamfröna i slutet.
  • Skala och skiva morötterna på längden med en potatisskalare.
  • Gör en 1 2 3 lag och koka upp i en kastrull, låt svalna och lägg i morötterna, låt stå i kyl och dra så länge som möjligt.

    Ingredienser till 12 pers.
    8 medelstora potatis
    1 rulle smördeg
    1 st 200 gr färskost med soltorkade tomater
    1 ägg + 200 gr riven Wästerbotten ost
    salt, svartpeppar och timjan.

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen alldente 6-7 min och kyl ner.
  2. Dela smördegen på hälften och rulla ut 2 delar.
  3. Riv den kalla potatisen på den grova sidan av järnet.
  4. Bred färskosten i ett jämt lager över smördegen.
  5. Bred ut den rivna potatisen på båda smördegen och krydda.
  6. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 2 cm bitar (ca 30 st)
    Lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck till alla bitar.
  7. Vispa ett ägg med gaffel, pensla kakorna med ägget. Toppa med osten.
  8. Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Gyllenbruna o frasiga.
    Servera enligt bild.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar