Introduktion:
Värd Heikki Hansson Huvudrätt Flamberad
Receptinfo:
RECEPT
Värd Heikki Hansson
Huvudrätt
Flamberad peppartournedos.
Ingredienser till 4 pers.
4 biffar av mittbitarna på oxfilen ca 110-120 gr / st
Hushållssnöre
2 msk vitpepparkorn
salt
Smör och olja till stekning.
1 dl brun rom eller cognac
2 banan schalottenlökar
1 msk dijonsenap
2 dl rött vin
2 dl kalvfond (ej konc)
2,5 dl grädde 34 %
Vinäger några droppar
1 stor bukett färsk broccoli
1 msk svarta sesamfrö
salt
2 stora morötter
1 dl + några droppar Moscatel vitvins vinäger
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader
Bind ett snöre om midjan på varje biff (för att hålla höjden under stekningen) - Koka ihop grädden till hälften
- Rosta vitpepparn i torr stekpanna tills dom ploppar (får ej brännas)
- Krossa pepparn grovt i mortel
- Salta köttet runt om och vänd köttet i den krossade pepparn
- Bryn köttet i olja och smör. Häll på Romen och flambera.
- Lägg över köttet i en ugnsform och stek klart i ugnen ca 10 minuter (58grader inner temp.)
- Lägg i finskuren lök i stekpannan och fräs någon minut. Lägg i senap, rött vin, kalvfond och koka ihop.
- Tillsätt sedan grädde och koka ihop ytterligare. Smaka av såsen med salt och vinäger. Lägg i köttet och smaka av såsen ytterligare en gång.
- Skär av stabbarna på broccolin och skär små fina buketter
- Stek broccolin i olja, salta och strö över sesamfröna i slutet.
- Skala och skiva morötterna på längden med en potatisskalare.
- Gör en 1 2 3 lag och koka upp i en kastrull, låt svalna och lägg i morötterna, låt stå i kyl och dra så länge som möjligt.
Ingredienser till 12 pers.
8 medelstora potatis
1 rulle smördeg
1 st 200 gr färskost med soltorkade tomater
1 ägg + 200 gr riven Wästerbotten ost
salt, svartpeppar och timjan.
Gör så här:
- Skala och koka potatisen alldente 6-7 min och kyl ner.
- Dela smördegen på hälften och rulla ut 2 delar.
- Riv den kalla potatisen på den grova sidan av järnet.
- Bred färskosten i ett jämt lager över smördegen.
- Bred ut den rivna potatisen på båda smördegen och krydda.
- Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 2 cm bitar (ca 30 st)
Lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck till alla bitar. - Vispa ett ägg med gaffel, pensla kakorna med ägget. Toppa med osten.
- Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Gyllenbruna o frasiga.
Servera enligt bild.