Älgwallenbergare med potatispuré samt whiskylingon, gräddsås och brynta skogschampinjoner samt friterad kapris.

HG Bild Varmrätt 20211004

Introduktion:

Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Wallenbergare

ingredienser 6 personer

Älgfärs på högrev 600 g.

Fläskfärs 125 gram.
Äggulor 5 st.
Vispgrädde 2 dl.
Ströbröd 2–3 dl.
Salt
Vitpeppar

skogschampinjoner 300 g.

Timjan
rosmarin
rapsolja till stekning

Potatispuré

Ingredienser 6 portioner

Ratte potatis 1 kg.
Smör 125 g.
Vispgrädde 1,5 dl.
Mjölk 1,5 dl.
Salt.
Vitpeppar.
Färsk kruspersilja som hackas som tillbehör!

Whisky lingon med karréchips

Ingredienser 10 personer.

Frysta lingon 3 dl.
Socker 0,75 dl.
Whisky 3-4 tsk rökig whisky.
Vedrökt karré från Jokkmokk 1 skiva pp.

Gräddsås

Ingredienser 6 personer.

Kalvbuljong tärning ca 1 st
Vispgrädde 1 dl.
Svart vinbärs Gelé 1 tsk.
Salt
vitpeppar
lite colorit för färgen

Friterad kapris

Ingredienser 6 personer.

Rapsolja 2 dl

1 burk med kapris ca 65 gram

 

Tillagning av wallenbergaren:

Ställ in den nymalda färsen i kylen tillsammans med äggulorna och grädden. Allt ska vara kylskåpskallt (Viktigt!).

Blanda färsen med äggulorna och salt och vitpeppar. Rör sedan ner grädden lite i taget. Vi ska verkligen inte arbeta för mycket med smeten för då blir den lös men grädden måste blandas in ordentligt. Portionera sedan ut 12 biffar som väger ca 60 gram stycket och lägg de på ett bleck med bakplåtspapper och ställ in den i kylen ett tag. Ta ut biffarna ur kylen och doppa dem i ströbrödet. Hetta upp smöret samt lite rapsolja i en rejäl stekpanna och stek sedan biffarna. Stek på medelhög temperatur tills biffarna fått fin färg. Kör dem sedan färdigt i ugnen på ca 150 grader till en innertemperatur på minst 65°C. Tänk på tiden från det att dem går in i ugnen och tiden som det tar att äta förrätten så att dem inte står inne i ugnen för länge!

Tillagning av potatis pure:

Börja med att koka potatisen med skalet på, skala den sedan när den är varm.

Pressa den genom en potatispress i en bunke. Smält smör tillsammans med mjölk och vispgrädde. Låt det bli hett. Rör ner den varma gräddmjölken lite i taget i potatisen. Vispa snabbt ihop till en luftig puré, gärna med en elvisp. Vispa inte för länge då kan purén bli klistrig. Späd eventuellt purén med mer mjölk och smör om du tycker den blir för fast. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillagning:

Häll lingon och socker i en skål. Ta sedan de rårörda lingonen och mosa lite av dem för att få det mindre rinnigt (Varsamt med mosningen). Addera whisky. Låt lingonen vara framme så den är rumstempurerad. Glöm ej att röra om lite då och då så sockret löses upp.

Karrén kör man i ugnen i ett bleck med bakplåtspapper på 170 grader i ett par minuter så att det blir till ett knaprigt flarn.

Lingonen läggs i detta flarn på tallriken.

Tillagning:

Börja med att ta spadet i från biffarna som ni kokat ur stekpannan och lägg i en stor tjockbottnad gryta(ca 2 dl). Häll i 1 dl vatten till samt grädden. Lägg nu i buljongtärningen samt gelén och smaka av med salt och peppar samt lite av coloriten. Låt den koka upp och red av såsen med maizena som är utrörd i lite vatten.

Tillagning:

Häll oljan i en relativt stor kastrull (så man undviker att det skvätter). Häll av kaprisen i en sil och lägg dem sedan i oljan när den är varm. Fritera ett par minuter och lägg dem sedan på en tallrik med papper på. Dem skall bli knapriga.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar