Blomsterklädd anka med rotselleripuré smaksatt med champinjon samt blåbärsås fräst pak choy och bakad rödlök.

Bild huvudrätt

Introduktion:

Blomsterklädd anka med rotselleripuré smaksatt med champinjon samt blåbärsås fräst pak choy och bakad rödlök.6 portAnkbrösten 6p2 ankbröst (à ca 300 g)                                  salt och pepparFlytande honungTorkade blommor(finns att köpa i nätbutiker)Sätt ugnen på 125°CSkär bort hinnor och eventuellt senor.Skär ett rutmönster i fettkappan på ankbrösten.Salta och lägg ankbrösten i en het, torr panna med skinnsidan

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Blomsterklädd anka med rotselleripuré smaksatt med champinjon samt blåbärsås fräst pak choy och bakad rödlök.

6 port

Ankbrösten 6p

2 ankbröst (à ca 300 g)                                 
salt och peppar
Flytande honung
Torkade blommor(finns att köpa i nätbutiker)

Sätt ugnen på 125°C
Skär bort hinnor och eventuellt senor.
Skär ett rutmönster i fettkappan på ankbrösten.
Salta och lägg ankbrösten i en het, torr panna med skinnsidan ner.
Sänk värmen något, stek i ca 4 minuter.
Vänd och stek i 2 minuter.

Viktigt att tänka på är att spara stekpannorna som man stekt ankan i, detta för att fräsa bok choy´n i ankfettet som är kvar.
Lägg över ankbrösten på ett ugnssäkert fat.
Sätt in en köttermometer i mitten på ena ankbröstet.
Ugnsstek i 20-30 minuter tills innertemperaturen är 65-70°C (rosa-genomstekt).
Linda in köttet i smörpapper och låt vila i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna och bryn skinnsidan på ankbrösten så att de blir knapriga (man kan även köra dem i salamandern(överbakningsugnen)).
Peppra och salta ev ytterligare.
Pensla skinnsidan med lite honung och strö över dem torkade blommorna jämnt.
Skär sedan upp i 1/2-1 cm tjocka skivor (precis innan servering)

Rotselleri & champinjonpuré

375 g rotselleri
90 g champinjoner
3 tsk citronjuice
salt
vit peppar
2.3 dl vispgrädde
1.5 msk smör

Skala och skär rotsellerin i tärningar. Ansa och dela champinjonerna.  
Koka rotsellerin under lock på svag värme tills den är helt mjuk, ca 15 minuter. Lägg ned champinjonerna med rotsellerin och låt dem få koka i ca 5 min.
Lyft upp selleri och svamp och lägg i en mixer. Tillsätt grädden och mixa blandningen till en slät puré.
Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Späd ev med mer vätska. 

Blåbärsås

3 st schalottenlök
4.5 msk strösocker
375 g blåbär(frysta, ej Amerikanska)
1.5 själk(ar) timjan
2.3 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
4.5 tsk maizena
3 msk smör
smaka av med salt

Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök, blåbär och timjan Låt det fräsa ca 1 minut.

Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda ca 10 min.

Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan.

Värm den silade såsen och vispa ner smör och maizena utrörd i kallt vatten.

Ugnsbakad rödlök

Svartpeppar
½ dl rödvin
½ dl balsamicovinäger
3 st rödlökar (gärna små)
2 lagerblad
salt

Sätt ugnen på 175 gr. Skala löken. Om de är små kan de ugnsbakas hela, annars halveras de. Lägg löken i en ugnsfast form och häll på rödvin och balsamvinäger och lägg lagerbladen runt om. Krydda löken med salt och peppar. Täck med folie och ugnsbaka löken mitt i ugnen ca 1 timme. Ös löken då och då med lagen; det är viktigt.

pak choy

1½ pak choy
Olivolja/rapsolja
salt

Dela pak choy´n på 4(längden), stek dem i ankpannan med lite olja (eventuellt smaka av med salt). Värm på i salamander(överbakningsugn) innan servering.

Garnering färsk timjan och blåbär.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar