Introduktion:
Fiskrullader med räkor, pommes duchesse, vin och räksås. till 6 port.Ingredienser6 st tungafiléer4 st schalottenlök2,5 dl vitt vin40 st räkor med skal3 msk smör5 msk vetemjöl4 dl vispgräddelite saffran100 gr smör1,5 kg mjölig potatis3 st ägg gulor1+ 1 burk röd + svart löjrom2 citroner6 moröttersalt och vitpeppar Gör så här:Sätt ugnen på 225 grader, skala räkorna
Receptinfo:
RECEPT
Fiskrullader med räkor, pommes duchesse, vin och räksås. till 6 port.
Ingredienser
6 st tungafiléer
4 st schalottenlök
2,5 dl vitt vin
40 st räkor med skal
3 msk smör
5 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
lite saffran
100 gr smör
1,5 kg mjölig potatis
3 st ägg gulor
1+ 1 burk röd + svart löjrom
2 citroner
6 morötter
salt och vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, skala räkorna och lägg skalen i en ugnssäker form,
torka i ugnen ca 30 minuter.
Skala, finhacka och bryn löken gyllenbrun.
Salta och peppra fisk filéerna, lägg en tesked brynt lök i mitten och rulla till rullader, sätt i en tandpetare för att hålla ihop fisken, lägg rulladerna i en kastrull.
Tag ut räkskalen ur ugnen och häll dom i en kastrull, ställ den på spisen och lägg i ca 100 gr smör rör om det smälta smöret och skalen. Häll i vinet låt det koka några minuter.
Sila av vinet ner över fisken, låt fisken sjuda 5-8 minuter.
Lägg de skalade räkorna i folie över fisken för att hålla dom varma.
Sila av vinet ner i en ny kastrull och gör sås av det med grädde, mjöl, salt, vitpeppar, saffran, smaksätt med eventuellt mer vin.
Skala och koka potatisen. När potatisen är klar tillsätt smör, ägg gulor, salt och vitpeppar.
Häll moset i en spritspåse och spritsa ut 18 toppar på en smord ugnsplåt och pensla topparna med flytande smör.
Gratinera i ugnen på 250 grader i ca 7-10 minuter tills dom blir gyllenbruna.
Skala och skär morötterna i stavar. Koka i några minuter. Skär citronerna i lagom klyftor.
Upplägget på tallriken: se bild.