Flanksteak med syrliga svampar, ljummen morotssallad och gremolata

Logga_marmit_start

Introduktion:

Värd: Leif MatthiesenVarmrättFlanksteak med syrliga svampar, ljummen morotssallad och gremolata4 personer800-1000 g flanksteak salt peber 1 matsked olivolja 2 rödlök 250 g svamp ½ dl äpple cider vinäger 2 tsk socker Krydda köttet med salt och pepper. Stek i smör och olja vid inte allt för hög värma – 5-7 minuter på varje sida –

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Värd: Leif Matthiesen

Varmrätt
Flanksteak med syrliga svampar, ljummen morotssallad och
gremolata

4 personer

800-1000 g flanksteak
salt
peber
1 matsked olivolja
2 rödlök
250 g svamp
½ dl äpple cider vinäger
2 tsk socker
Krydda köttet med salt och pepper.
Stek i smör och olja vid inte allt för hög värma – 5-7 minuter på varje sida – så ni uppnår
lagom stekyta.
Ta köttet från värmen och låt det vila – vila i salamandern eller i ugn vid max 50 grader
under va 20 minuter till det skall skäras i skivor på tvärs av fibrerna.
Rensa lök, skär i båtar – inte allt för grova bitar!
Skär svamp i skivor.
Brun lök och svamp på samma stekpanna som köttet – salta och peppra.
Tillsätt äpple cider vinäger och socker när löken tar färg.
Låt vätskan koka in till sirap och smaka på !

Servera köttet utskurna i skivor på tvärs av fibrerna med lök och svamp blandningen
över.
Toppas med Gremolata till sist.

Gremolata:

1 eko citron
1 klyfta vitlök
1 handfull mixade kryddörter (libbsticka, persilja, oregano eller det som kan hittas !)
Skölj och riv citronen.
Krossa vitlök.
Skölj och hacka kryddörterna.
Blanda allt ihop.

Ljummen sallad av morötter med harissa och ricotta

1 kg morötter
1 matsked olivolja
salt
50 g valnötkärnor
125 g ricotta
1 handfull basilikum
Rensa hela morötter och vända dom i olja och lite salt.
Lägg hela morötter på ugnspannan och stek dom vid 180 grader i 45 minuter.
Hacka valnötterna grovt.
Skölj och plocka basalikum.
Dela de bakade morötterna på längden och lägg dom på ett fat.
Smula ricotta över du ljumma morötterna, droppa på harissadressing och toppa med
hackade valnötter och blad av basalikum.
Harissadressin:

½ citron
1 matsked harissapasta – OBS : hellre lite mindre än för mycket
3 matskedar olivolja
salt
Pressa saft av citronen och rör ihop med harissa pastan och oljan och smaka till med
salt.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar