Halstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurka och jordärtskockschips

Introduktion:
Värd: Bo JönssonHalstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurkaoch jordärtskockschipsIngredienser 4 portJordärtkockschips:1-2 jordärtskockor (beroende på storlek)Olivolja, saltSandfjordsås:75 g smör1dl creme fraiche1dl vispgrädde1msk gräslök, finskuren, några droppar limesaftYuzusyrad gurka½ gurka, yuzujuicePilgrimsmusslor4-6 pilgrimsmusslorsalt, pepparsmörDekoreringRom, dill, timjan.Gör så härJordärtkockschips:Sätt ugn på 180 grader varmluft. Tvätta jordärtskockorna noga, hyvla mm-tunna skivor med mandolin.Vänd skivorna i olivolja, salta, bred
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Bo Jönsson
Halstrade pilgrimsmusslor med brynt sandefjordsås, yuzu syrad gurka
och jordärtskockschips
Ingredienser 4 port
Jordärtkockschips:
1-2 jordärtskockor (beroende på storlek)
Olivolja, salt
Sandfjordsås:
75 g smör
1dl creme fraiche
1dl vispgrädde
1msk gräslök, finskuren, några droppar limesaft
Yuzusyrad gurka
½ gurka, yuzujuice
Pilgrimsmusslor
4-6 pilgrimsmusslor
salt, peppar
smör
Dekorering
Rom, dill, timjan.
Gör så här
Jordärtkockschips:
Sätt ugn på 180 grader varmluft. Tvätta jordärtskockorna noga, hyvla mm-tunna skivor med
mandolin.
Vänd skivorna i olivolja, salta, bred ut tunt (1 lager) på plåt med bakpapper och baka i ugn 15-20
minuter till chipsen är gulbruna, kolla och vänd några gånger. Får ej bli brända.
Sandefjordsås:
Blanda ihop grädde och creme fraiche, värm (koka ej) i kastrull. Värm smöret under ständig
vispning i annan kastrull tills det är gyllengult och fått knäckig doft. Häll i gräddblandningen i
smöret, smaka av med limesaft. Blanda i gräslöken innan servering.
Yuzu syrad gurka:
Dela gurkan på tvären i 2 halvor, hyvla dessa på längden med hjälp an mandolin, drygt mm tjocka
skivor. Droppa över några droppar juice, rulla ihop till ring och håll ihop med tandpetare.
Pilgrimsmusslor:
Dela musslorna i två halvor, stek i smör snabbt (knapp minut på var sida) precis innan servering.
Servering:
Lägg en spegel av sås, sedan de nystekta musslorna i såsen, lägg en liten klick rom på musslorna,
gurkan sidan om musslorna, strö över dill och några timjanblad, lägg chipsen sidan om såsen.