Introduktion:
Italiensk inspirerad Oxfil6Ingredienser: 6 personerCa 800 gr oxfil6 (mittbit)En sats egengjord grön pesto (se recept)Ca 10 skivor salami Diavola Toscana (stark)SaltSvartpepparGör så här:Börja med att skära ut oxfil6n så att den blir som en tunnare ffrkant.Blanda ihop pesto, parmesan och vitlöken. Bred på den på oxfil6n och toppa med salamiskivorna.Rulla ihop oxIil6n relativt tajt utan
Receptinfo:
RECEPT
Italiensk inspirerad Oxfil6
Ingredienser: 6 personer
Ca 800 gr oxfil6 (mittbit)
En sats egengjord grön pesto (se recept)
Ca 10 skivor salami Diavola Toscana (stark)
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Börja med att skära ut oxfil6n så att den blir som en tunnare ffrkant.
Blanda ihop pesto, parmesan och vitlöken. Bred på den på oxfil6n och toppa med salami
skivorna.
Rulla ihop oxIil6n relativt tajt utan att den läcker för mycket av innanmätet. Bind den med
steksnöre, salta och peppra och bryn på den i en het panna så den får en fin fiirg.
Kör den sedan färdigt i ugnen på 160 grader i ca 40-50 min eller att den har en inner temp på
55 grader. Låt den vila i minst LS-20 min innan man skär till den. Vid servering så skär den i
ca 2 cm tjocka skivor.
Bakade Garnigrönsaker
Ingredienser: 6 personer
I/2 purjolök
3 st morötter
2 st palsternackor
I st persiljerot
3 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
I tsk salt
2 krm svartpeppar
l st silver lök
½ dI Rödvinsvinäger
Ca 100 g smör
1/2 tsk timjan
1 kruka persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på l25oC.
Grönsaker:
Ansa och skölj purjolöken. Dela den på längden och skär i ca 5 cm långa
bitar. Skala persiljerot, morötterna och palsternackorna. Skär persiljeroten i ca 2 cm
tjocka stavar, morötterna och palsternackorna i 4l ånga klyftor på längden. Lägg
grönsakerna i en ugnssäker form.(OBS lägg i persiljeroten när det är ca 5 min kvar av
tillagningstiden.)
Koka upp buljongen med salt, peppar och timjan. Häll den över
grönsakerna och ställ in mitt i ugnen ca 30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Vänd
grönsakerna någon gång under tillagningstiden. Hacka persiljan och strö den över
grönsakerna vid servering.
Vinägrett:
Skala och hacka löken.
Bryn smöret i en stekpanna tills det är brunt och doftar nötter. Tillsätt Iök och vinäger,
koka upp och dra av från värmen. Smaksätt med salt och peppar. Blanda grönsakerna
med vinägretten.
Pesto:
Ingredienser: 6 personer
3 krukor Basilika
1 dl pinienötter
2 vitlöksklvfta
2 dl Parmesanost
2 dl olivolia
salt och vitpeppar.
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät pesto.
Madeirasåsen
Ingredienser: till 6 personer
I st gul Iök
1-2 vitlöksklyftor
2 morot
3 msk olja
3 msk socker
½ dl balsamvinäger
2 dl Madeira vin
3-4 msk kalvfond (konc på flaska)
3 dl vatten salt och vitpeppar
2-3 msk Maizena för mörkare såser.
Gör så här:
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i olja i en tjock bottnad gryta.
Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg. Tillsätt
balsamvinäger och madeira. Var försiktig, det kan sprätta.Lät koka ihop någon minut.
Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila
såsen och red med maizena.
Ugnsrostade tomater
Ingredienser:
400 g körsträrstomater på kvist
2 msk olivol.ia
1 msk balsamvinäger
salt och vitpepeppar
Ugnen 125″C
Lägg körsbärstomater på kvist i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och
balsamvinäger. Salta och peppra. Rosta i ugnen 15-20 minuter, tills tomaterna är
mjuka.