Introduktion:
Kalvbräss på Farmors visIngredienser till 6 personerBrässen300 g kalvbräss1 ägg1 dl panko0,5 dl mandelmjölSoP25 g smör och lite raps eller olivolja ÖrtsmörLiten knippa bladpersilja1 vitlöksklyfta90 g smör Garnityr1 stor rödlök1 dl vitvinsvinäger18 stora kapris1 citron65 g blandsalladOlivoljaSvartpeppar Gör så här:KalvbrässenPicka brässen med nål där blod samlats. Skölj därefter brässen väl.Lägg brässen i kallt vatten i kyl någon timma
Receptinfo:
RECEPT
Kalvbräss på Farmors vis
Ingredienser till 6 personer
Brässen
300 g kalvbräss
1 ägg
1 dl panko
0,5 dl mandelmjöl
SoP
25 g smör och lite raps eller olivolja
Örtsmör
Liten knippa bladpersilja
1 vitlöksklyfta
90 g smör
Garnityr
1 stor rödlök
1 dl vitvinsvinäger
18 stora kapris
1 citron
65 g blandsallad
Olivolja
Svartpeppar
Gör så här:
Kalvbrässen
Picka brässen med nål där blod samlats. Skölj därefter brässen väl.
Lägg brässen i kallt vatten i kyl någon timma och byt vatten några gånger under tiden.
Blanchera brässen i en gryta genom att häll på så mycket vatten att det täcker och tillsätt sedan 1 tsk salt och en msk citronsaft per liter vatten. Låt sedan brässen koka upp och sjud sedan försiktigt på svag värme i 5 minuter.
Spola av brässen i kallt vatten så att den svalnar. Putsa den försiktigt fri från hinnor och senor med en liten kniv och händer.
Torka brässen noga och skär den därefter i 1 cm tjocka skivor.
Salta och peppra försiktigt.
Häll upp mjöl i en djup tallrik och vispa upp ägget i en annan och häll upp panko i en tredje tallrik. Vänd brässen först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Lägg en stund på bläck så att paneringen får torka lite.
Värm upp smör och olja. Stek brässen på medelhög värme i ca 3 minuter per sida och ös hela tiden. Brässen ska vara gyllenbrun och ha en innertemperatur på ca 58°.
Örtsmöret
Finhacka persiljekvistar och riv vitlöken. Rör smöret tills det mjuknar och blanda i hacket. Lägg smöret i folie och rulla ihop till lämplig tjocklek. Förvara smöret i kyl och skiva upp i portionsbitar före servering.
Garnityr
Skiva löken och låt dra i vinägern. Låt löken rinna av före servering.
Servering
Servera brässen med citron, kapris, lök, örtsmör och lite blandsallad med en god olivolja.