Introduktion:
Värd: Lars Böcker Koreansk BBQ – entrecôte gangnamstyle 4 portioner Ingredienser 800 g entrecôte Marinad 1 dl koreansk soja (eller japansk) 3 msk strösocker 2 msk sesamolja 1 päron, rivet 3 msk vitt vin 3 klyftor vitlök, pressad 0,5 krm svartpeppar Sesamsås 3 msk doenjang, koreansk sojabönspasta (alternativt misopasta) 3 msk gochujang, koreansk chilipasta (alternativt
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Lars Böcker
Koreansk BBQ – entrecôte gangnamstyle
4 portioner
Ingredienser
800 g entrecôte
Marinad
1 dl koreansk soja (eller japansk)
3 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 päron, rivet
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, pressad
0,5 krm svartpeppar
Sesamsås
3 msk doenjang, koreansk sojabönspasta
(alternativt misopasta)
3 msk gochujang, koreansk chilipasta
(alternativt sambal oelek + honung)
1 msk vatten
1 msk sesamolja (rostad)
1 salladslök, fint skivad
1 msk sesamfrön, rostade
Grönkål
300 g grönkål
3 msk koreansk soja (eller japansk)
1,5 msk risvinäger
2 tsk strösocker
1 klyfta vitlök, riven
1 salladslök, tunt skivad
Sesammarinerade böngroddar
150 g mungböngroddar (färska)
1,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön, rostade
Till servering
3 dl koreanskt ris
2 salladshuvuden (t ex romansallad,
krispsallad, huvudsallad – gärna en
blandning!)
kimchi
chilifrukt, skivad
vitlök, skivad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt
stå i minst 30 minuter.
Seamsås
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.
Grönkål
Repa kålen och lägg i ett durkslag. Koka upp 3 liter vatten och häll det
över kålen. Skölj sedan kålen i iskallt vatten tills den är kall. Krama ut
vattnet ur kålen. Blanda soja, risvinäger, vitlök samt socker till sockret
löst sig. Blanda väl med kålen och salladslök.
Böngroddar
- Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över
böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av
väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. - Stek det marinerade köttet i en riktigt het panna i rapsolja. Några minuter på varje sida räcker om man vill ha medium rare, annars lite längre.
- Skiva upp kött och servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och
grönsaker. Äts gärna med händerna!Dryck: Bonterra Zinfandel, USA