Introduktion:
Värd: Petter Svensson Krispiga skinklindade blåmusslor med mussel och ingefärsskum, hembakt knäcke. Det här behöver du: 8 personer Ca 1,5 nät musslor, 5 st per person. 2 morötter. 2 gul lök. 4 stjälkar blekselleri. 4 vitlöksklyftor. 1 1/2 spansk pepparfrukt. 4 kvistar perslija. Persilja till garnering. 4 kvistar timjan. Några svartpepparkorn. 5 dl vitt vin.
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Petter Svensson
Krispiga skinklindade blåmusslor med mussel och ingefärsskum, hembakt
knäcke.
Det här behöver du:
8 personer
Ca 1,5 nät musslor, 5 st per person.
2 morötter. 2 gul lök. 4 stjälkar blekselleri. 4 vitlöksklyftor.
1 1/2 spansk pepparfrukt. 4 kvistar perslija. Persilja till garnering.
4 kvistar timjan. Några svartpepparkorn.
5 dl vitt vin. 2 dl vatten. Olivolja till stekning.
Skinka. 4 ägg. Ströbröd. Matolja till fritering.
Sås: Färsk ingefära. 4 dl musselfond. 3 dl vispgrädde. Salt och
svartpeppar.
Så här gör du:
Rengör och skölj musslorna.
Skiva morot, lök och selleri samt vitlök. Kärna ur och strimla
pepparfrukten. Värm en stor kastrull och fräs grönsakerna mjuka.
Lägg i musslor, persilja, timjan och pepparkorn. Slå på vin och vatten.
Koka ca 5 min. tills musslorna öppnat sig.
Häll av med durkslag och spara den goda musselfonden.
Plocka musslorna ur skalet och linda med små bitar skinka, fäst med
tandpetare.
Vispa ihop ägg i en skål och vänd musslorna i äggen, därefter i ströbröd.
Värm rikligt med olja i en panna, fritera musslorna i ett par minuter tills
de är spröda. Låt rinna av på papper i en plåt.
Sås: skiva ingefära (7-8 skivor) och lägg i en kastrull. Häll på musselfond
och grädde. Koka ihop ca 7-8minuter. Sila av ingefäran och smaka av med
salt och peppar.
Servering: Skumma såsen med stavmixer. Häll upp i varma djupa tallrikar
och lägg i musslorna. Brutna bitar av knäcke vid sidan av. Servera snabbt,
låt ej musslorna vila i såsen. Toppa med lite persilja.
Knäcke 24pers.
Blanda:
1 dl solrosfrö
1 dl bovete
1 dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl majsmjöl
Tillsätt:
½ dl neutral olivolja.
2 dl kokande vatten.
Låt svälla 1 minut.
Kavla ut (bred ut) mellan två bakplåtspapper så tunt som möjligt (två
plåtar). Strö över flingsalt.
Ugn 150 grader, mitt i ugnen i 60 minuter. Låt svalna, bryt i bitar