Introduktion:
Lammrostbiff ingredienser 6 personer900 g Lammrostbiff ger ca 150 g ppTimjankvistarVitlökRapsoljaSmörSaltMalen svartpepparBeredning lammrostbiffBörja med att starta ugnen, sätt den på 90 °C. Krydda med salt och svartpeppar. Bind med steksnöre kring lammet, detta görs för att få en jämnare form och tillagning av köttet. Bryn köttet i en stekpanna med olja, tillsätt smör. Pressa vitlöksklyftorna
Receptinfo:
RECEPT
Lammrostbiff ingredienser 6 personer
900 g Lammrostbiff ger ca 150 g pp
Timjankvistar
Vitlök
Rapsolja
Smör
Salt
Malen svartpeppar
Beredning lammrostbiff
Börja med att starta ugnen, sätt den på 90 °C. Krydda med salt och svartpeppar. Bind med steksnöre kring lammet, detta görs för att få en jämnare form och tillagning av köttet. Bryn köttet i en stekpanna med olja, tillsätt smör. Pressa vitlöksklyftorna och hacka timjan fint. Gnid sedan in köttet runtom i vitlök och timjan. Lägg lammet i en ugnsfast form och sätt en termometer i mitten av köttet, var noga med att sticka i mitten även på djupet för att få en exakt innertemperatur. Lammrostbiffen är rosa vid 55-56 grader. Låt sedan köttet vila i slaktarpapper minst 15 minuter innan det skärs upp i ca. 1 cm tjocka skivor och serveras.
Bakad potatis med ost topping
6 medelstora potatisar Gammel Knas ost
Beredning potatis
Sätt ugnen på 175°. Dela potatisen på mitten och skär bort en liten del av toppen för att potatisen ska kunna stå plant. Gör en urholkning med kuljärn. Lägg en klick smör i urholkningen. Baka potatisen i ca. 40 minuter tills uppnådd mjukhet. Dela osten i lagom stora bitar för att passa urholkningen. Ta ut potatisen och lägg i bitar av osten. Ställ in i ugnen igen och baka i cirka 10 minuter tills osten smält.
Karamelliserad lökkräm ingredienser
2 dl socker
750 g gul lök, skivad
2–3 dl vitt vin
50 g smör
4 msk crème fraiche
salt och malen vitpeppar
Beredning karamelliserad lökkräm
Hetta upp sockret i en kastrull. När det börjar smälta, sänk värmen till medelvärme. Tillsätt löken och vinet när sockret smält. Koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt sjuda 1 timme tills löken blivit riktigt mjuk. Mixa blandningen slät tillsammans med smör och crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
Syltade rotfrukter ingredienser
0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1,5 morot i bitar
1.5 schalottenlök i bitar
1.5 palsternacka i bitar
Beredning Syltade rotfrukter: Häll ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp, lägg ner rotfrukterna och sjud dem mjuka. Sila av lagen. Serveras ljumma.
Myntapesto 10 personer ingredienser
2 dl färska myntablad
1 dl pinjenötter/solroskärnor
2 klyftor vitlök
1 dl riven färsk parmesan
saften från 0.5 citron
1 dl olivolja
salt Svartpeppar
Beredning myntapesto Lägg alla ingredienser utom oljan i en mixer och kör någon minut. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och svartpeppar.
Servering
Börja med den varma lökkrämen som en spegel mitt på tallriken. Lägg köttet ovanpå 2–3 skivor. Bakad potatis till höger om köttet. Syltade grönsaker nedom köttet. Mynta pesto stryks ut på vänstra sidan. Garnera med mynta kvist.