Introduktion:
Värd: Pelle BergLaxbomb (6 personer)Silikonform 7 cm i diameter och ca 3,5 cm djupKallrökt lax, ca 6 skivor150 g färskostPersilja, dill & gräslökSalt & svartpeppar2-3 st avokado, beroende på storlekSaft från en halv citron6 st runda brödskivor, 7 cm i diameter. Använd briochebröd eller råglevainTill servering: dill, citronbitar samt ruccola/småbladig blandsalladGör så här: Finhacka örterna och
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Pelle Berg
Laxbomb (6 personer)
Silikonform 7 cm i diameter och ca 3,5 cm djup
Kallrökt lax, ca 6 skivor
150 g färskost
Persilja, dill & gräslök
Salt & svartpeppar
2-3 st avokado, beroende på storlek
Saft från en halv citron
6 st runda brödskivor, 7 cm i diameter. Använd briochebröd eller råglevain
Till servering: dill, citronbitar samt ruccola/småbladig blandsallad
Gör så här:
- Finhacka örterna och blanda med färskosten. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Klä silikonformen med lax. Lägg omlott om skivorna är små, ska täcka hela ”skålen” upp till kanten. (klipp/skär av överflödig lax vid formkanten och täck eventuella sprickor).
- Lägg ett par teskedar av färskostblandningen i botten och tryck till lite lätt med baksidan av en sked. Ska täcka knappt halva kupolen. Sätt sedan kallt i kylen.
- Stek brödrundlarna i smör så de får en rostad och krispig yta, lägg sedan upp på hushållspapper eller galler för att svalna.
- Tärna avokadon i små tärningar. Smaksätt med lite pressad citron och för att undvika missfärgning.
- Ta fram de förpreparerade formarna med lax och färskost strax innan servering. Lägg i avokado upp till kanten.
- Lägg en rostad brödskiva ovanpå avokadon och tryck till lite lätt i ena sidan och vänd upp hela bomben från formen. Placera bomben på en tallrik och lägg lite ruccola/småbladig sallad runt om. Dekorera med en bit citron och lite dill.
Njut av denna fräscha godbit till ett gott glas Riesling!