Introduktion:
Värd: Ronny HolmVARMRÄTT: Panerad rödingfilé med romsås och delikatesspotatisPanerad röding, recept för 6 personerCa 900g rödingfile (skinnad)3dl vetemjöl3dl panko3dl ströbröd2 ägg1dl finriven parmesan1/2 citron (saften)Ca 900g delikatesspotatis1 kruka dill2 små schalottenök1 stor fänkål2 medelstor jordärtskockaSmör & olja till stekningSalt & peppar Gör så här:Skinna fisken och dela på längden. Vispa ägg väl och tillsätt saften från
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Ronny Holm
VARMRÄTT: Panerad rödingfilé med romsås och delikatesspotatis
Panerad röding, recept för 6 personer
Ca 900g rödingfile (skinnad)
3dl vetemjöl
3dl panko
3dl ströbröd
2 ägg
1dl finriven parmesan
1/2 citron (saften)
Ca 900g delikatesspotatis
1 kruka dill
2 små schalottenök
1 stor fänkål
2 medelstor jordärtskocka
Smör & olja till stekning
Salt & peppar
Gör så här:
Skinna fisken och dela på längden.
Vispa ägg väl och tillsätt saften från ca ½ – 1 citron. Salta och peppra och vispa ihop allt hårt. Blanda panko, ströbröd och parmesan.
Doppa fisken i mjöl, sedan äggblandningen och avsluta med panko- & ströbrödsblandningen. Lägg åt sidan på ett bakplåtspapper.
Bryn fisken på medelvärme i smör & olja till gyllenbruna, ca 1-1,5min per sida. Innertemperatur ca 50 grader.
Tvätta och koka potatisen (FÅR EJ STORMKOKA)
Fritera finskivad lök, fänkål och jordärtskocka till knaprigt. Låt droppa av i sil och lägg sedan på papper på en plåt. Salta lätt.
Romsås, recept för ca 6 personer
Ca 1-2dl mjöl
2 1/2dl creme fraiche
2 1/2dl vispgrädde
1 stor schalottenlök (eller två små)
1 1/2dl vitt vin
80g forellrom
2 citron
1tsk honung
Några droppar balsamvinäger
en nypa cayenne
Smör
Salt & peppar
Ev. maizenaredning
Gör så här:
Smält smör på låg/medelvärme och i med finhackad schalottenlök. Låt småputtra en stund och tillsätt sedan mjöl. Vispa ut så inga klumpar finns. Slå sedan på grädde, creme fraiche och vin. Låt sedan småputtra ca 20-30min. Rör om med jämna mellanrum så det inte bränner vid.
Slå sedan i citronsaft, cayennepeppar och honung. Salta och peppra.
Smaka sedan av med citronzest om det behövs och avsluta med att ha i romen strax före servering.
Servering:
Bottna tallriken med sås, lägg på 3st potatisar i mitten och fisken uppe på. Toppa fisken med friterad lök, jordärtskocka och fänkål. Avsluta med en dillkvist och en citronklyfta på sidan av tallriken.