Introduktion:
Råraka med kallrökt lax, pepparrotscrème och Västerbotten ost.Ingredienser till 4 port:4 medelstora potatis ca 400 grRapsoljaSmör200 gr kallrökt lax1,5 dl Crème fraiche 34 % + 1 spritspåse2 msk riven pepparrot på tub1 msk dijonsenap5 cm Riven färsk pepparrot4- 6 tunt skivade rädisor1-2 salladslökar, fint skivade100 gr Västerbotten ost1 knippe gräslökSalt och vitpeppar0,25 dl ättika 34
Receptinfo:
RECEPT
Råraka med kallrökt lax, pepparrotscrème och Västerbotten ost.
Ingredienser till 4 port:
4 medelstora potatis ca 400 gr
Rapsolja
Smör
200 gr kallrökt lax
1,5 dl Crème fraiche 34 % + 1 spritspåse
2 msk riven pepparrot på tub
1 msk dijonsenap
5 cm Riven färsk pepparrot
4- 6 tunt skivade rädisor
1-2 salladslökar, fint skivade
100 gr Västerbotten ost
1 knippe gräslök
Salt och vitpeppar
0,25 dl ättika 34 %, 0,50 dl strösocker, 1,5 dl vatten.
Gör så här:
1: Skala och riv potatisen grovt. Blanda med salt och vrid ut vätskan ur potatisen i en kökshandduk.
2: Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör. När smöret tystnat, lägg i en fjärdedel av potatisen, platta till med en stekspade och stek på medelhög värme till fin färg. Vänd och stek färdig på andra sidan. Lägg upp på galler och stek de resterande tre.
3: Vid servering värms rårakorna snabbt i ugn på galler i 200 grader (grill).
4: Vispa crème fraichen kraftigt, rör ner pepparrot på tub och dijonsenap. Smaka av med salt.
Häll krämen i en spritspåse.
5: Rulla 4 skivor lax och vik ut till laxrosor, hacka resterande lax fint.
6: Skiva rädisorna tunt och halvera dom, lägg dom i 1,2,3 lag ca 10 min före servering, hacka salladslök och gräslök fint (spara 8 hela strån) Tärna osten fint.
7: Riv den färska pepparroten.
8: SERVERING:
Lägg upp rårakorna på tallrik, strö över ost, salladslök, hackad lax och riven färsk pepparrot, lägg de tunnskivade picklade rädisorna i en ring i mitten, sätt laxrosen på toppen, spritsa ut pepparotskrämen runt om och strö över finskuren gräslök och lägg 2 hela strö i kors.