Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
RECEPT
Renfilé med enbärssås, Hasselbackspotatis och selleripuré (OBS! 12 personer)
Ingredienser
1,8 – 2,0 kilo renfilé(4-5 filéer per person)
500 g Portvinsgelé (2 burkar), eller rönnbärsgelé
Enbärssås 1 flaska viltfond till 4 liter vatten
10 krossade enbär
4 dl vispgrädde
4 schalottenlökar
Hasselbackspotatis
18 jämnstora potatisar (1 per person samt extra skål med 6 potatisar)
6 msk smör
6 msk torr, riven ost
2 tsk salt
Selleripuré
300 g rotselleri
25 g smör
1 dl vispgrädde
Salt/peppar
Gör så här:
Putsa filéerna och torka av dem väl. Stek dem i het panna ca 2 minuter på var sida. Salta och peppra. Finhacka lökarna.
Reducera fonden med vatten och tills ca 1 liter återstår. Slå i enbär, vispgrädden och lökarna i den varma fonden. Låt såsen koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt/peppar.
Skala potatisen. Lägg potatisarna i en träsked och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Ställ potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla dem med smält smör. Ställ dem mitt i ugnen i 225 grader ca 25 minuter. Ta ut dem och pensla en gång till. Strö över lite salt och den rivna osten. Baka potatisen ytterligare ca 20 minuter tills de är mjuka.
Skala sellerin och skär den i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Passera bitarna i mixer. Tillsätt smör och grädde.
Servering:
Häll upp enbärssåsen på varma tallrikar. Skär upp filéerna i sneda skivor, fyra- fem per person, och lägg dem mitt på varje (uppvärmd) tallrik. Häll upp enbärssåsen på varje tallrik. Lägg en potatis på varje tallrik samt puré och några klickar gelé. (Eventuellt serveras gelén för sig). Arrangera det hela på lämpligt sätt.