Introduktion:
Gör så här Torsk ca 150 g portioner Skölj av fiskenRimma torsken 30-45 minuter, ½ dl salt/2 liter kallt vatten.Ta upp torsken och låt rinna av innan placering på bleck.Hyvla smör och täck ovansida, ta några varv med pepparkvarnenSätt in i ugn på 100 gr till innertemp ca 48-50 gr. (20-30 min)Låt vila någon minut innan serveringBlomkålsmos
Receptinfo:
RECEPT
Gör så här
Torsk ca 150 g portioner
- Skölj av fisken
- Rimma torsken 30-45 minuter, ½ dl salt/2 liter kallt vatten.
- Ta upp torsken och låt rinna av innan placering på bleck.
- Hyvla smör och täck ovansida, ta några varv med pepparkvarnen
- Sätt in i ugn på 100 gr till innertemp ca 48-50 gr. (20-30 min)
- Låt vila någon minut innan servering
Blomkålsmos 10 port
- Dela 1 blomkålshuvud i småbitar samt 2 normalstora mjöliga potatisar
- Spara 1-2 buketter att skiva (i mandolin) till riktigt tunna skivor, och lägg i kallt vatten att använda till garnering
- Koka ca 20 min till mjuka och slå av vätskan i sil, pressa ut så mycket vatten som möjligt med en stor sked.
- Slå tillbaka i den varma grytan och låt ånga av på eftervärme.
- Mosa blomkålen och lägg i 1-2 msk philadelpiaost samt ca 25 gram smör, smaka av med salt och peppar
- Red av vid behov med maizena utblandat i vatten
Romesco 8-10p
2 röda paprikor
2 tomat ca 100 gram
125 gram mandel
1-2 Jalapeno (provsmaka hettan)
0,5 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk socker
2 klyftor vitlök
2 skivor bröd till krutonger
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader
- Dela paprikor och ta bort kärnorna.
- Dela tomater på mitten
- Lägg tomaten, jalapeno och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i ca 15 minuter tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
- Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Skala därefter och lägg i mixern tillsammans med…
- mandel, grillad jalapeno, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och vitlök i en mixer/matberedare
- stek krutonger i olivolja ca 1 kaffekopp att använda till justering av såsen Mixa ihop till en sås och justera sedan med krutonger till fast konsistens.
- Smaka av med salt o peppar
Chorizo
- Ta av skinnet från korven och grovhacka knaperstekts i olja. 1 chorizo/3-4 port
Uppläggning
- Bred ut romescosås mitt på tallriken ganska flödigt
- Lägg fisken i såsen (ev skinnsida uppåt)
- Blomkålsmos på vänster sida kantad av blomkålsskivor som en blomma
- Garnera fisken med chorizo och några droppar av oljan från stekningen samt
- …finhackad gräslök