Skreirygg på bädd av romescosås, knaperstekt chorizo och blomkålsmos

Bild ny varmrätt

Introduktion:

Gör så här Torsk ca 150 g portioner Skölj av fiskenRimma torsken 30-45 minuter, ½ dl salt/2 liter kallt vatten.Ta upp torsken och låt rinna av innan placering på bleck.Hyvla smör och täck ovansida, ta några varv med pepparkvarnenSätt in i ugn på 100 gr till innertemp ca 48-50 gr. (20-30 min)Låt vila någon minut innan serveringBlomkålsmos

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Gör så här 

Torsk ca 150 g portioner 

  • Skölj av fisken
  • Rimma torsken 30-45 minuter, ½ dl salt/2 liter kallt vatten.
  • Ta upp torsken och låt rinna av innan placering på bleck.
  • Hyvla smör och täck ovansida, ta några varv med pepparkvarnen
  • Sätt in i ugn på 100 gr till innertemp ca 48-50 gr. (20-30 min)
  • Låt vila någon minut innan servering

Blomkålsmos 10 port 

  • Dela 1 blomkålshuvud i småbitar samt 2 normalstora mjöliga potatisar
  • Spara 1-2 buketter att skiva (i mandolin) till riktigt tunna skivor, och lägg i kallt vatten att använda till garnering
  • Koka ca 20 min till mjuka och slå av vätskan i sil, pressa ut så mycket vatten som möjligt med en stor sked.
  • Slå tillbaka i den varma grytan och låt ånga av på eftervärme. 
  • Mosa blomkålen och lägg i 1-2 msk philadelpiaost samt ca 25 gram smör, smaka av med salt och peppar
  • Red av vid behov med maizena utblandat i vatten

Romesco 8-10p 

2 röda paprikor 

2 tomat ca 100 gram 

125 gram mandel 

1-2 Jalapeno (provsmaka hettan) 

0,5 tsk paprikapulver 

2 msk olivolja 

1 krm salt 

0,5 krm vitpeppar 

2 msk rödvinsvinäger 

0,5 tsk socker 

2 klyftor vitlök  

2 skivor bröd till krutonger 

Gör så här 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Dela paprikor och ta bort kärnorna.
  • Dela tomater på mitten
  • Lägg tomaten, jalapeno och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i ca 15 minuter tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
  • Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Skala därefter och lägg i mixern tillsammans med…
  • mandel, grillad jalapeno, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och vitlök i en mixer/matberedare  
  • stek krutonger i olivolja ca 1 kaffekopp att använda till justering av såsen Mixa ihop till en sås och justera sedan med krutonger till fast konsistens.
  • Smaka av med salt o peppar 

Chorizo 

  • Ta av skinnet från korven och grovhacka knaperstekts i olja. 1 chorizo/3-4 port

Uppläggning 

  • Bred ut romescosås mitt på tallriken ganska flödigt
  • Lägg fisken i såsen (ev skinnsida uppåt)
  • Blomkålsmos på vänster sida kantad av blomkålsskivor som en blomma
  • Garnera fisken med chorizo och några droppar av oljan från stekningen samt
  • …finhackad gräslök

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar