Introduktion:
Värd Heikki Hansson
Receptinfo:
RECEPT
Värd Heikki Hansson
Förrätt.
Sparrisrisotto med varmrökt lax.
Ingredienser till 12 pers.
½ dl Olivolja
2 Bananschalottenlökar
3 dl Arborioris
2 dl vitt vin
1 liter vatten kokhett
4 msk grönsaksfond
1 msk kalvfond
300gr frusen sparris
2 msk citronjuice
Citronskal från ½ citron
½ kruka persilja
35 gr riven parmesan
25 gr smör
200gr varmrökt lax
12 st ¼ dels citroner (till upplägget)
3 citroner remsor av skalet (till upplägget)
Gör så här:
- Koka upp vatten till buljongen och håll varmt
- Lägg fram sparrisen så att den tinar.
- Ta en stor kastrull och hetta upp med olivoljan.
- Finhacka schalottenlöken och fräs i kastrullen i ca 3 min.
- Tillsätt riset och rör runt då och då i ca 2 min.
- Häll i vinet och låt det mesta koka bort, ca 5 min, rör om då och då.
- Häll i 3 dl av buljongen och rör om ofta, när riset har sugit åt sig det mesta så häll på 1 dl i taget tills all buljong är i kastrullen.
- Medan du står och rör i risotton kan du passa på att förbereda resten nedan. ( men glöm inte att röra ofta.)
- Skär av knopparna på sparrisen och spara till upplägget, skär sedan resterande av sparrisen i en halv centimeter stora bitar.
- När det mesta av vätskan i risotton har absorberat bort så blanda ner sparrisen i kastrullen.
- Finhacka persiljan, riv citronskal, pressa citronjuice, måtta upp smör, riv parmesan, lägg allt i en skål. När sparrisen blandats i så vänta ca 1 min och häll sedan ner allt från skålen i kastrullen och rör runt.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Dra av skinnet på laxen och hacka den i små bitar.
- Dra tunna remsor citronskal med zestjärnet.
Tunnbrödsticks
Ingredienser till 12 st
½ dl olivolja
2 fyrkantig skiva tunnbröd
1,5 dl riven parmesan
salt
Gör så här
- Lägg brödet på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Pensla ett tunt lager olivolja över hela tunnbrödet.
- Strö ett jämt lager salt över hela brödet.
- Fördela den rivna parmesanen jämt över hela brödet.
- Klipp 8 x 2 remsor.
- Grädda mitt i ugnen på 150 grader ca 5 min tills dom fått fin färg.
Servera:
Ta en avlång tallrik, lägg en bred remsa av risotton längs med tallriken, lägg en sträng av laxen i mitten, lägg sparrisknopparna ovanpå, lägg remsor av citronskal ovanpå, lägg en klyfta citron på ena sidan och ett tunnbrödstick på andra sidan.