Sparrisrisotto med varmrökt lax

förrätt

Introduktion:

 Värd Heikki Hansson                                                                                                          

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

 Värd Heikki Hansson                                                         

                                                             Förrätt.

                              Sparrisrisotto med varmrökt lax. 

     

Ingredienser till 12 pers.
½ dl Olivolja
2 Bananschalottenlökar
3 dl Arborioris
2 dl vitt vin
1 liter vatten kokhett
4 msk grönsaksfond
1 msk kalvfond
300gr frusen sparris
2 msk citronjuice
Citronskal från ½ citron
½ kruka persilja
35 gr riven parmesan
25 gr smör
200gr varmrökt lax
12 st ¼ dels citroner (till upplägget)
3 citroner remsor av skalet (till upplägget)

 Gör så här:

  1. Koka upp vatten till buljongen och håll varmt
  2. Lägg fram sparrisen så att den tinar.
  3. Ta en stor kastrull och hetta upp med olivoljan.
  4. Finhacka schalottenlöken och fräs i kastrullen i ca 3 min.
  5. Tillsätt riset och rör runt då och då i ca 2 min.
  6. Häll i vinet och låt det mesta koka bort, ca 5 min, rör om då och då.
  7. Häll i 3 dl av buljongen och rör om ofta, när riset har sugit åt sig det mesta så häll på 1 dl i taget tills all buljong är i kastrullen.
  8. Medan du står och rör i risotton kan du passa på att förbereda resten nedan. ( men glöm inte att röra ofta.)
  9. Skär av knopparna på sparrisen och spara till upplägget, skär sedan resterande av sparrisen i en halv centimeter stora bitar.
  10. När det mesta av vätskan i risotton har absorberat bort så blanda ner sparrisen i kastrullen.
  11. Finhacka persiljan, riv citronskal, pressa citronjuice, måtta upp smör, riv parmesan, lägg allt i en skål. När sparrisen blandats i så vänta ca 1 min och häll sedan ner allt från skålen i kastrullen och rör runt.
  12. Smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Dra av skinnet på laxen och hacka den i små bitar.
  14. Dra tunna remsor citronskal med zestjärnet.

 

Tunnbrödsticks
Ingredienser till 12 st

½ dl olivolja
2 fyrkantig skiva tunnbröd

1,5 dl riven parmesan
salt

Gör så här

  1.  Lägg brödet på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  2. Pensla ett tunt lager olivolja över hela tunnbrödet.
  3. Strö ett jämt lager salt över hela brödet.
  4. Fördela den rivna parmesanen jämt över hela brödet.
  5. Klipp 8 x 2 remsor.
  6. Grädda mitt i ugnen på 150 grader ca 5 min tills dom fått fin färg.

Servera:

Ta en avlång tallrik, lägg en bred remsa av risotton längs med tallriken, lägg en sträng av laxen i mitten, lägg sparrisknopparna ovanpå, lägg remsor av citronskal ovanpå, lägg en klyfta citron på ena sidan och ett tunnbrödstick på andra sidan.

 

 

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar