Introduktion:
Värd: Peter OttertåhlSten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré, nejlikegurka och örtbakad tomat.6 portioner 650g finmalen mager fläskfärs1 liten gul lök ½ dl ströbröd2dl vispgrädde3-4 tsk saltnymalen vitpepparwhisky efter förstånd!smör till stekningPotatispuré1,2kg potatis3dl mjölk75g smörsaltvitpepparGarnityren gurka12 kryddnejlikorÖrtbakad tomat3 tomater1,5 vitlöksklyfta1krm av vardera basilika, dragon och rosmarin samt ½ dl ströbröd.Blötlägg ströbrödet i grädde. Smeten blir fast och ett tips är
Receptinfo:
RECEPT
Värd: Peter Ottertåhl
Sten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré, nejlikegurka och örtbakad
tomat.
6 portioner
650g finmalen mager fläskfärs
1 liten gul lök
½ dl ströbröd
2dl vispgrädde
3-4 tsk salt
nymalen vitpeppar
whisky efter förstånd!
smör till stekning
Potatispuré
1,2kg potatis
3dl mjölk
75g smör
salt
vitpeppar
Garnityr
en gurka
12 kryddnejlikor
Örtbakad tomat
3 tomater
1,5 vitlöksklyfta
1krm av vardera basilika, dragon och rosmarin samt ½ dl ströbröd.
Blötlägg ströbrödet i grädde. Smeten blir fast och ett tips är att blanda lite i taget i flera
bunkar. Annars kan det vara svårt att ströbröd uppblött. Smeten blir smidigare sedan
whiskyn tillsatts. Hacka löken fint. Krossa bitarna med en gaffel. Blanda ströbrödet med
färs, lök och whisky. Rulla små köttbullar. Stek på låg värme i rikligt med smör. Bullarna
får inte ta för mycket färg. De ska vara ljusbruna.
Skala potatisen och koka den i osaltat vatten. Värm mjölken och smöret. Pressa ner
potatisen lite i taget och vispa till ett fluffigt mos. Salta och peppra.
Skär gurkan i ca 6 cm långa bitar. Dela varje bit i 4 stavar, kärna ur och skär till båtform.
Tryck i 2 kryddnejlikor i varje gurkbit och stek tillsammans med köttbullarna den sista
minuten.
Dela tomaterna. Krossa vitlök,ströbröd och kryddor i mortel. Gratinera i mitten av 200°
varmugn i ca 6-10 minuter tills de får fin färg.
Skeda lite smör från stekpannan över köttbullarna just innan servering