Sten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré, nejlikegurka och örtbakad  tomat.

Logga_marmit_start

Introduktion:

Värd: Peter OttertåhlSten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré, nejlikegurka och örtbakad tomat.6 portioner 650g finmalen mager fläskfärs1 liten gul lök ½ dl ströbröd2dl vispgrädde3-4 tsk saltnymalen vitpepparwhisky efter förstånd!smör till stekningPotatispuré1,2kg potatis3dl mjölk75g smörsaltvitpepparGarnityren gurka12 kryddnejlikorÖrtbakad tomat3 tomater1,5 vitlöksklyfta1krm av vardera basilika, dragon och rosmarin samt ½ dl ströbröd.Blötlägg ströbrödet i grädde. Smeten blir fast och ett tips är

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Värd: Peter Ottertåhl

Sten Bromans whiskyköttbullar med potatispuré, nejlikegurka och örtbakad 
tomat.

6 portioner 

650g finmalen mager fläskfärs

1 liten gul lök 

½ dl ströbröd

2dl vispgrädde

3-4 tsk salt

nymalen vitpeppar

whisky efter förstånd!

smör till stekning

Potatispuré

1,2kg potatis

3dl mjölk

75g smör

salt

vitpeppar

Garnityr

en gurka

12 kryddnejlikor

Örtbakad tomat

3 tomater

1,5 vitlöksklyfta

1krm av vardera basilika, dragon och rosmarin samt ½ dl ströbröd.

Blötlägg ströbrödet i grädde. Smeten blir fast och ett tips är att blanda lite i taget i flera
bunkar. Annars kan det vara svårt att ströbröd uppblött. Smeten blir smidigare sedan
whiskyn tillsatts. Hacka löken fint. Krossa bitarna med en gaffel. Blanda ströbrödet med
färs, lök och whisky. Rulla små köttbullar. Stek på låg värme i rikligt med smör. Bullarna
får inte ta för mycket färg. De ska vara ljusbruna.

Skala potatisen och koka den i osaltat vatten. Värm mjölken och smöret. Pressa ner
potatisen lite i taget och vispa till ett fluffigt mos. Salta och peppra.

Skär gurkan i ca 6 cm långa bitar. Dela varje bit i 4 stavar, kärna ur och skär till båtform.
Tryck i 2 kryddnejlikor i varje gurkbit och stek tillsammans med köttbullarna den sista
minuten.

Dela tomaterna. Krossa vitlök,ströbröd och kryddor i mortel. Gratinera i mitten av 200°
varmugn i ca 6-10 minuter tills de får fin färg.

Skeda lite smör från stekpannan över köttbullarna just innan servering

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar