Introduktion:
Grönsaksplättar med chilimarinerade räkor och sardintoast Ingredienser 15 pers Plättar 1 stor morot 1 liten sötpotatis 1 normalstor zuchini ½ gul lök 1 bunt vårlök ½ spetspaprika, röd ½-1 grön chilli/jalapeno 1 knippe gräslök till garnering Smet 15 p 3,5 dl vetemjöl 4 msk majsstärkelse 2 tsk bakpulver (1,5 tsk salt) 0,5 tsk gurkmeja 3,5 dl vatten (2-4 msk till justering) Tamarisås 15 p 4 msk tamarisoya 4 msk vatten 4 msk risvinäger 4 tsk socker 4 tsk
Receptinfo:
RECEPT
Grönsaksplättar med chilimarinerade räkor och sardintoast
Ingredienser 15 pers
Plättar
1 stor morot
1 liten sötpotatis
1 normalstor zuchini
½ gul lök
1 bunt vårlök
½ spetspaprika, röd
½-1 grön chilli/jalapeno
1 knippe gräslök till garnering
Smet 15 p
3,5 dl vetemjöl
4 msk majsstärkelse
2 tsk bakpulver
(1,5 tsk salt)
0,5 tsk gurkmeja
3,5 dl vatten (2-4 msk till justering)
Tamarisås 15 p
4 msk tamarisoya
4 msk vatten
4 msk risvinäger
4 tsk socker
4 tsk sesam olja
2 tsk sesamfrö
(Ev. chiliflakes)
Räkorna o marinad 15 p
3 st räkor/pers
4 msk riven vitlök
4 msk riven ingefära (burk)
2 msk chilipasta
4 tsk sesamolja
Ca 2 dl soya
Vid stekningen 3-4 skivade vitlöksklyftor samt 2 dl grovhackad persilja
Sardiner 6p
1 skiva rostat surdegsbröd (lite o tunn)
3 sardiner (1burk)
1/2finhackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 citroner
Övrigt
Persilja till garnering
Surdegsbaugette
Gör så här
Plättar
- Morot, sötpotatis och zuchinis skär till tändstickor(juliene), skiva löken i tunna skivor, paprikan till strimmlor samt chili i tunna skivor. Vårlöken till diagonala 2 cm bitar.
- Lägg zucchin och sötpotatis i egen skål och salta 2 tsk för att driva ut vatten, låt stå 15-20 minst, krama ur vätskan innan ni blandar med övriga grönsaker
- Smeten görs ganska tjock och justeras ev med extra vatten till lagom konsistens.
- Blanda i smeten i grönsakerna, inte säkert att all smet behövs.
- Stek plättarna i rapsolja till de är gyllenbruna och krispiga ca 3-4 min per sida i medium het panna.
- Notera att plättarna inte skall vara allt för tjocka 10-15 mm är lagom. Serveringsstorlek ca 7 cm. Justera gärna med sked eller form i stekpannan.
- Lägg färdigstekta på galler så dom inte blir ”suggigga”
- Garnera med grovhackad gräslök eller det gröna från vårlöken.
Räkor och marinad
- Skölj av räkorna och klyv räkorna till 2/3-delar så det blir en fjäril
- Lägg i marinaden 30-60 min
- Slå av marinaden genom durkslag och låt stå att rinna av
- Stek räkorna i medium het panna a la minute, ca 2-3 min
- Lägg i vitlöksskivorna och persiljan vid halva stektiden
Tamarisås
- Blanda Tamirisåsen som skall ställas på bordet? används till främst plättarna, men går bra även till räkorna.
Sardiner
- Rosta en liten tunn skiva bröd gyllenbrun, låt svalna ngt och stryk den med en vitlöksklyfta
- Rensa sardinerna och grovhacka fisken, blanda in löken i fisken samt lite svartpeppar och lägg på brödet. Några droppar god olivolja och pressad citron.
Uppläggning
- Från vänster på rektangulär tallrik, grönsak , gambas, sardin, citronklyfta Samtliga rätter garneras med hackad persilja.