Tapas med grönsaksplättar, chilimarinerade räkor och sardiner

Bild förrätt ny

Introduktion:

Grönsaksplättar med chilimarinerade räkor och sardintoast Ingredienser 15 pers Plättar 1 stor morot 1 liten sötpotatis 1 normalstor zuchini ½ gul lök 1 bunt vårlök ½ spetspaprika, röd ½-1 grön chilli/jalapeno 1 knippe gräslök till garnering   Smet 15 p 3,5 dl vetemjöl 4 msk majsstärkelse 2 tsk bakpulver (1,5 tsk salt) 0,5 tsk gurkmeja 3,5 dl vatten (2-4 msk till justering) Tamarisås 15 p 4 msk tamarisoya 4 msk vatten 4 msk risvinäger 4 tsk socker 4 tsk

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Grönsaksplättar med chilimarinerade räkor och sardintoast 

Ingredienser 15 pers 

Plättar 

1 stor morot 

1 liten sötpotatis 

1 normalstor zuchini 

½ gul lök 

1 bunt vårlök 

½ spetspaprika, röd 

½-1 grön chilli/jalapeno 

1 knippe gräslök till garnering 

  

Smet 15 p 

3,5 dl vetemjöl 

4 msk majsstärkelse 

2 tsk bakpulver 

(1,5 tsk salt) 

0,5 tsk gurkmeja 

3,5 dl vatten (2-4 msk till justering) 

Tamarisås 15 p 

4 msk tamarisoya 

4 msk vatten 

4 msk risvinäger 

4 tsk socker 

4 tsk sesam olja 

2 tsk sesamfrö 

(Ev. chiliflakes) 

Räkorna o marinad 15 p 

3 st räkor/pers 

4 msk riven vitlök  

4 msk riven ingefära (burk) 

2 msk chilipasta 

4 tsk sesamolja 

Ca 2 dl soya 

Vid stekningen 3-4 skivade vitlöksklyftor samt 2 dl grovhackad persilja 

Sardiner 6p 

1 skiva rostat surdegsbröd (lite o tunn) 

3 sardiner (1burk) 

1/2finhackad schalottenlök 

1 vitlöksklyfta 

2 citroner 

 

Övrigt 

Persilja till garnering 

Surdegsbaugette 

Gör så här 

Plättar 

  • Morot, sötpotatis och zuchinis skär till tändstickor(juliene), skiva löken i tunna skivor, paprikan till strimmlor samt chili i tunna skivor. Vårlöken till diagonala 2 cm bitar.
  • Lägg zucchin och sötpotatis i egen skål och salta 2 tsk för att driva ut vatten, låt stå 15-20 minst, krama ur vätskan innan ni blandar med övriga grönsaker
  • Smeten görs ganska tjock och justeras ev med extra vatten till lagom konsistens.
  • Blanda i smeten i grönsakerna, inte säkert att all smet behövs.
  • Stek plättarna i rapsolja till de är gyllenbruna och krispiga ca 3-4 min per sida i medium het panna. 
  • Notera att plättarna inte skall vara allt för tjocka 10-15 mm är lagom. Serveringsstorlek ca 7 cm. Justera gärna med sked eller form i stekpannan.
  • Lägg färdigstekta på galler så dom inte blir ”suggigga”
  • Garnera med grovhackad gräslök eller det gröna från vårlöken.

Räkor och marinad 

  • Skölj av räkorna och klyv räkorna till 2/3-delar så det blir en fjäril
  • Lägg i marinaden 30-60 min
  • Slå av marinaden genom durkslag och låt stå att rinna av
  • Stek räkorna i medium het panna a la minute, ca 2-3 min
  • Lägg i vitlöksskivorna och persiljan vid halva stektiden

Tamarisås 

  • Blanda Tamirisåsen som skall ställas på bordet? används till främst plättarna, men går bra även till räkorna.

Sardiner 

  • Rosta en liten tunn skiva bröd gyllenbrun, låt svalna ngt och stryk den med en vitlöksklyfta
  • Rensa sardinerna och grovhacka fisken, blanda in löken i fisken samt lite svartpeppar och lägg på brödet. Några droppar god olivolja och pressad citron.

Uppläggning

  • Från vänster på rektangulär tallrik, grönsak , gambas, sardin, citronklyfta Samtliga rätter garneras med hackad persilja.

 

 

 

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar