Torskflakes med äggkräm, tryffelskum och grön sparris.

Bild huvudrätt

Introduktion:

Ingredienser till 4 port.Jordärtskockschips4 Jordärtskockor1 liter frityroljaSaltTorskflakesCa 400 gr torskrygg (av Skrei)1 lit vatten ½ dl salt2 msk hackad färsk dill25 gr smörÄggkräm1 dl grädde1 dl mjölk4 äggulor1 helt ägg1 msk crème fraiche 34 %1 msk smörsalt och vitpepparSparris16 gröna färska sparris, salt och bikarbonat.Sotad lök2 bananschalottenlökarTryffelskum1,5 dl Oatly Barista havremjölk 3%½ tsk vit tryffelolja1

Receptinfo:

Marmitträff:

Kategori:

Tagg:

Recept av:

RECEPT

Ingredienser till 4 port.
Jordärtskockschips
4 Jordärtskockor
1 liter frityrolja
Salt
Torskflakes
Ca 400 gr torskrygg (av Skrei)
1 lit vatten
½ dl salt
2 msk hackad färsk dill
25 gr smör
Äggkräm
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 äggulor
1 helt ägg
1 msk crème fraiche 34 %
1 msk smör
salt och vitpeppar
Sparris
16 gröna färska sparris, salt och bikarbonat.
Sotad lök
2 bananschalottenlökar
Tryffelskum
1,5 dl Oatly Barista havremjölk 3%
½ tsk vit tryffelolja
1 krm salt och 1 krm vitpeppar
Garnering
krasse och dill

 Gör så här:

1: Jordärtkockschips: Skala och skiva skockorna tunt på mandolin. Hetta upp olja i en kastrull till 160-180 grader. Lägg i några skivor i taget (annars svalnar oljan). Vänd på chipsen i oljan med en hålslev ett par gånger så att dom får en jämn och fin brun färg. Ta upp dom med en hålslev och lägg ut på hushållspapper och salta.

2: Torskflakes: Sätt ugnen på 200 grader. Dela upp torskryggen i fyra bitar. Blanda 1 liter kallt vatten med 0,75 dl salt och 2 msk hackad dill, vispa tills allt salt har löst sig. Lägg i torsken och låt rimma ca30 min.
Ta upp torsken och skölj den hastigt i kallt vatten och lägg i en ugnsform. Klicka över smöret och häll ½ dl vatten i botten på formen. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut formen och tryck på torsken och se att den delar sig i flakes, då är den färdig.

3: Äggkräm: Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt äggen. Vispa konstant på medelvärme. När krämen tjocknat tillsätt crème fraiche, smör, salt och vitpeppar.
Blanda runt försiktigt.(värm ej för länge då skär den sig max 65-70 grader)

4: Sparris: Skala 12 sparris från toppen och ned, dela sparrisen en gång på längden.
Häll i 1 tsk salt och ¼ tsk bikarbonat i en kastrull med vatten. Sjud sparrisen i ca 4 minuter. Får ej gå igenom helt, se till att den har en kärna kvar. Skala 4 sparrisar på längden med potatisskalare. Lägg strimlorna i iskallt vatten till serveringen.

5: Sotad lök: Lägg aluminiumfolie i en stekpanna på medelhög värme. Skala och dela löken på längden i mindre halvmånar. Lägg snittytan mot foliet.
Tag bort när det är ordentligt sotat efter ca 5 min.

6: Tryffelskum: Häll mjölk, tryffelolja, salt och vitpeppar i en kastrull. Värm på låg värme mellan 40-55 grader och skumma med en mjölk skummare eller stavmixer till önskad konsistens. Detta görs precis vid serveringen.

7: Servering: Placera generöst med äggkräm i botten. Lägg på den blancherade sparrisen.
Lägg på torskflakesen. Toppa med hyvlad sparris. Täck med tryffelskummet.
Dekorerar med sotad lök, dill, krasse och rikligt med jordärtskockschips.

    Dela detta recept med en vän!

    Skriv en kommentar