Alltför ofta har vår ordförande Bernd varit nödsakad att inleda våra samman- komster med att anbefalla en Tyst Minut för en bortgången marmitvän. Tyvärr så även denna afton. Vännen och kollegan Stephen Edlund gick bort den 1 de- cember, efter en kort tids sjukdom. Vi alla uppskattade Stephen mycket som en begåvad, ödmjuk och lojal Marmit samt som gemytlig person. Han deltog aktivt i förberedelserna inför kvällens måltid och skulle ha närvarit i som en av vice-värdarna. Vi minns dig med stor saknad, Stephen!
Så över till Jerrys formidabla ”Menu Dégustation”. Den innehöll praktiskt taget allt det som en perfekt Marmitmeny ska bestå av; innovativa rätter, krävande och mångfaldiga delrecept som sätter alla i arbete, ett väl genom- tänkt vinval och sist, men inte minst, ett vackert dukat bord med besticken på rätt plats och i rätt riktning.
Förrätten, med den anspråkslösa etiketten ”Tartelett”, bestod av två varandra kompletterande små rätter. Dels mandarinskivade lövtunna rödbetsrundlar på gräddad smördeg som spetsats med spritsad getostkräm och honungsvinägrett, dels pilgrimsmusslor med havskräftstjärt, vilande på en bädd av skaldjurssalsa. Därtill serverades en utmärkt ”lågprischampagne”, alternativt Richard Juhlins välsmakande alkoholfria variant.
Huvudrätten, enbart av rotfrukter/grönsaker, bestod av en utsökt selleri- schnitzel samt puré med stort ”P” på potatis, selleri och broccoli. Till detta en annorlunda sallad, med nötter, rödbeta, äpple och savoykål. Som dryck serverades ett annat mousserande vin, denna gång från Spanien, samt en alko-holfri dito.
Som efterrätt, slutligen, tillagades en vidunderligt god crème brûlée på lakrits samt kokta fikon med kolasås. Givetvis även mousserande till denna rätt; Rotari Rosé som härstammar från Trentino, Italien, alternativt en alkoholfri rosa cider.
Jerrys egna hållbara ledstjärna för sina kompositioner stavas SIS = ”Säsong och Inget Svinn”, vilket i detta fall innebar att rester från en ingrediens fick ingå i underlaget till en helt annan rätt. Inte att förundras över de översvallande lovord som kom Jerker till del under utvärderingen! Vi lyfter på hatten för Jerry och närvarande vicevärden Peter!
Vid Pennan: Bosse/Sekreteraren