Enkelt men utmärkt gott på Tegel måndagen den 2 november 2020
Mats bjuder på matlagning anpassade efter kökets storlek och Corona-situationen
Efter uppehåll med middagar sedan mars var det äntligen dags igen! Vid senaste årsmötet beslutades att vi i november skulle börja med våra middagar igen och då på nyrenoverade Parapeten. Mats Nilsson var månadens värd och fick snabbt tänka om då Parapeten inte stod färdig och vi i stället fick möjlighet utnyttja restaurang Tegel. (Michael Ruthenberg driver Tegel och kommer även att svara för driften på Parapeten – därav denna generösa lösning i november.)
Mötet inleddes av ordföranden Berndt som hälsade de 15 närvarande Marmiterna välkomna. (På grund av Corona-situationen hade ett antal medlemmar avstått från deltagande denna kväll). De nya medlemmarna Daniel Sjöö och Daniel Råvik hälsades särskilt välkomna. Ronny Holm erhöll välförtjänt medalj för att ha medverkat 50 gånger vid Marmit-middagar. Michael Ruthenberg, som är vår värd på Parapeten presenterade sig och sina företag och hälsade oss välkomna både till Tegel och framförallt till Parapeten från december och framöver.
Mats presenterade kvällens meny vilken anpassats med hänsyn till rådande Corona-situation där det är viktigt att sköta hygien, tvätta händer, använda handsprit och hålla avstånd!
Menyn är Italien-inspirerad och Mats har vid sina många resor dit fångat upp vissa specialiteter att tillaga och äta denna kväll.
Förrätten – Pasta Frutti di mare med räkor och musslor
En mycket smakrik pastarätt med jätteräkor och musslor i vitvinssås. Bra kryddat men enligt vissa skulle den kanske kunnat vara mer krämig. Som kuriosa fick vi veta av Mats att Italienarna inte servera riven parmesan till pastarätter med fisk eller skaldjur. Men – Mats hade med detta i receptet ändå och det serverades separat i skålar för de som ville förhöja smaken.
Till pastan drack vi ett mycket passande vitt vin – Pinot Grigio Verduzzo från Masi i Italien.
Huvudrätten – Skivad biff på salladsbädd med Crema Balsamico
En mycket mör ryggbiff bryntes och stektes i pannan till innertemperaturen 58 grader och sedan fick den vila länge. Biffen serverades skuren i 5 mm skivor som sedan delades på mitten och lades på en salladsbädd. Runt om detta garnerades med ostkuber av Taleggio, tunnskuren rödlök, tomathalvor av coctailtomater och toppat med ringlad Crema Balsamico. Fantastiska smakkombinationer i kombination med det röda vinet Campolieti Ripasso från Valpolicella.
En lättlagad och mycket god rätt som dock kräver sin omtanke vid stekning av köttet.
Vissa ansåg kanske att förrätten blev något stor vilket gjorde att man inte orkade med denna rätt. Man kan även tänka sig båda rätterna som utmärkta förrätter!
Dessert – Glass med citronolivolja och havssalt
En smaksensation där man inte kan ana sig till resultatet när man bara läser receptet. Mats hade ätit detta vid ett besök i Italien och hade inte kunna gissa sig till vilka ingredienser som ingick. Att man kombinerar olivolja med citronsmak med glass och lite havssalt – vilken kombination! Enkelt och mycket gott.
Till detta drack vi ett mycket passande musserande Prosecco Pizzolato. Delikat kombo!
Sammanfattningsvis en mycket god och trevlig middag där Mats under rådande omständigheter anpassat menyn på ett föredömligt sätt. Mycket lyckat även med tanke på helt nya lokaler och kök!
Vid pennan
Peter