Den 4 december 2022 blev en historisk dag för Marmiterna. Vi var inbjudna till Jonas och Eksjö Stadshotell för att laga vår decembermiddag – utlokaliserade till en historisk ort!
Vi var 15 marmiter som samlades i Eksjö under eftermiddagen och checkade in på Stadshotellet.
6 marmiter hade med sina respektive. Det var julmarknad i Eksjö denna helg och många besökte den trevliga trästaden med alla vackra hus och denna dag även med marknadsknallar som erbjöd både mat, dryck, godis och olika hantverksprodukter. En gnutta snö höjde julstämningen!

Klockan 17 samlades vi alla i matsalen på hotellet för en gemensam drink och då informerade Jonas om Eksjö, Stadshotellet och hans roll som hotellägare och entreprenör i Eksjö. Han presenterade två av sina medarbetare, Linus och Mikael, som skulle hjälpa oss under kvällen.
Damerna fick sedan mingla för sig själva fram till middagen.

Därefter gick Jonas igenom aftonens meny och vi tågade alla mot köket och våra tilldelade arbetsuppgifter!
Förrätt: Ren Tataki med chilli & Soyasmörsås
En fantastiskt god rätt som uppskattades av alla! Renfilé som brändes av med gasolbrännare så att den fick en fin färg. (Tataki betyder ”elda” på japanska). Filéerna skars i tunna skivor och serverades med brynt smör. Detta blandas med soya, ingefära, chilli, vitlök, salt och peppar och kokas försiktigt några minuter innan det hälls på renfilén. Garneras med salladslök, krossad mandel och krasse och smakar gudomligt gott. Till denna rätt serverades Dolina Barrique från Serbien som passade mycket väl med det brynta smöret som matchade vinet. Vi njöt alla runt bordet och sa unisont att detta kommer vi att laga hemma!
Varmrätt: Jämtlands-röding, hultpotatis, dillmajonäs, sparris, rädisor, grönkål och dillsnö
Här blev det en mycket lyckad blandning av Jämtland och Småland. Rödingfiléerna var fantastiskt fina och de halstrades mycket lätt (38 grader) och fick en mjuk len konsistens som nästan smälte i munnen. Till denna fick vi njuta av kokta små potatisar från Hult, smörslungad grönkål, försiktigt smörkokade sparrisar och rädisor. Det hela serverades med en delikat och smakrik dillmajonnäs som passade utmärkt bra med både rödingen och grönsakerna. En välsmakande riesling från Tyskland, Ein, Zwei Dry, fångade upp smakerna på ett bra sätt. Alla runt bordet njöt även av denna goda rätt.
Dessert: Calvadosflamberat äpple med färskostkräm, körvel, marängcrisp och chips av jordärtskocka
Skalade äppelbitar karamelliserades och blandades med smör innan calvadosen hälldes på och brändes av. (Här blev det alltså eld både till förrätt och efterrätt!) Äppelblandningen serverades i glas-skål tillsammans med färskostkrämen, marängcrisp, körvel och chips. Spännande smaker med körvel och jordärtskocka blev en mycket lyckad kombination och en utmärkt avslutning på middagen.
Som dryck serverades vi en Muscat de Asti från Italien som ytterligare förhöjde smakerna!
Jonas lyckades med ytterligare en utmärkt middag, denna gång på ”hemmaplan” och med hjälp av sina två ”vicevärdar”. Att mitt i ”värsta” julrushen med julmarknad och massor med besökare även bjuda in oss Marmiter är ju ett tydligt bevis på entreprenörskap! Vi Marmiter lotsade oss fram och blev lotsade i främmande lokaliteter där vi aldrig lagat mat förut. Detta fungerade utan större problem med de utmärkta råvarorna, under den proffsiga ledningen och de förberedelser Jonas & Co stod för. Detta blev inte bara en kulinarisk matresa utan även upplevelse och utmaning i konsten att gilla läget och göra sitt bästa! Vi kommer att minnas Eksjö och Stadshotellet med mycket stort välbehag!
Våra inbjudna damer framförde även dom idel lovord och stort TACK för en fantastisk middag och kväll Hos Jonas!
Vid pennan
Peter