Nu åker julen ut med ”rååge”.
Till årets första Marmitmöte inbjöd oss värdparet Peter och Jerry till en meny där jul- och nyårsbord skulle kännas avlägset. Med parollen: nu är det nytt år med nya föresatser iklädde vi oss våra stadgeenliga kockmunderingar och intog köket.
I Marmitsällskapet har vi numera en stor medlems klan från Råå och detta faktum lyckades värden Peter inväva i det Asiatiska Temat, vilket syns i förrätten.
Förrätten bestod av Råå-biff på Peters vis. Denna klassiska rätt hade moderniserats och presenterades på en tallrik som var en fröjd för ögat. Det skrapade innanlåret serverades med en smakrik slagen majonnäs samt friterad schalottenlök. Hur fångar då Peter in den asiatiska touchen? Jo, nämligen genom att som tillbehör även servera favoriten Gari/inlagd ingefära. En förrätt med hög kvalitet för både öga och gom.
I dryckesvalet kom åter RÅÅ-temat fram. Till förrätten serverades en Helsing- snaps samt givetvis Råå-lager. Det fanns som sig bör ett alkoholfritt alternativ vilket även det var öl och snaps. I bedömningen delade Jerry ut en VARNING. ”Drick aldrig den alkoholfria snapsen”. Den svenskasiatiska ”kombon” till trots så krävdes det ju sång till drycken vilket några gubbar glatt framförde.
Huvudrätten grillad Salmalax med asiatisk sallad och srischadressing. I denna rätt kom det stora asiatiska genombrottet och vi bjöds på en smaksymfoni där det ingick en uppsjö av ingredienser. Detta gav kockarna en svettig stund med mycket hackande, smakande och planerande som sig bör i det gastronomiska köket. Tillredningen av laxen var en vetenskap och här krävdes det en fiskkunnig kock som löste uppgiften med bravur. OBS han kommer ej från Råå. Den perfekt grillade laxen serverades ljummen med en ” kärna” på asiatiskt vis.
Huvudrätten som helhet blev en fantastisk smaksymfoni. Koriander, mynta och ingefära låter ju nästan som en julsång men nej, den hade vi ju slängt ut! Mängden av tillbehör gjorde dock att presentationen på tallriken blev något överdådig men färgrikt och vackert blev det. Det nya året speglades i denna rätt vilket uttryckes med det fria ordet ”vi har aldrig haft så mycket grönt”.
Att kombinera vin med asiatiskt kryddad mat är en utmaning men enligt recensionerna fungerade det väl med en Zecci Classico från Italien. Enligt Systembolaget passar det vinet väl till såväl fisk som smakrika vegetariska rätter. Alkoholfria alternativet Ein, zwei, zero passade även utmärkt till denna rätt.
Desserten bestod av Filodegsäpplen med frukt och vaniljyoughurt.
Med äpplen inbakade i filodeg rullades den asiatiska traditionen vidarelikt en spring roll. Citrusfrukt och syrlig yoghurt serverades därtill vilket minimerade sockerhalten och även det är en god tanke på det nya året.
Dessertvinet, en Red Muscadel från Sydafrika avnjöts men fick inga stående ovationer. Lovord fick däremot det alkoholfria alternativet en Jus de Pomme vid namn Galipette från Frankrike.
Med denna sammanfattning av årets första meny är frågan: hade Peter lyckats att städa ut julen? Nja, dessertens vårrulle likt en smällkaramell påminner om barndomens julgransplundring så nu kan vi kasta ut julen.
Tack till värdarna
Carl-Olof som tolk för övriga Marmiter