Pelle på djupt vatten- en rosad meny
Marmiterna måndagen den 5 februari 2018
Pelle med vicevärdarna Lasse och Lennart bjöd på ansjovis, torsk och äpple i separata, väl genomtänkta kompositioner.

Förrätten, Gubbröra på klassiskt manér, vackert serverad på salladsblad ,inledde måltiden. Kavring därtill, men det går precis lika bra med rostat knäckebröd. Till anrättningen serverades givetvis öl och besk; vad annars ?
Huvudrätten var en riktig höjdare; eller snarare djuping
Skreitorsk är fiskartens obestridlige konung. Den finns att tillgå endast lekperioden februari – april i de bråd- djupa vattnen utanför Lofoten. Fisken utmärks av sin utsökta mjällhet och extremt vita kulör, något alla vi marmiter kan hålla med om. Ordet skrei är för övrigt hämtat från fornnordiskan och betyder ”skrida i sakta mak”,eller varför inte; simma lugnt.Stuvat savoykål och friterad svartrot var ultimata kulinariska komplement till fisken. Pinot noir är dessutom en perfekt druva till torsk.
Som avslutning tillagades en rosformad äppledessert smaksatt med aprikos, kardemumma och allehanda andra godsaker. Som dryck serverades en 5-puttonyos tokayer, som passar utmärkt till just äpplen.

Ett stort tack till Pelle, the Rookie, och de vice männen för en fantastisk trevlig och välsmakande meny, med mycket att göra för alla i köket.
Bosse/Sekreteraren