Petter Toppar med Tupp
Marmiterna måndagen den 6 februari 2017
Denna vinterkväll blev vi marmiter satta på prov, under Petters ledning, med tre komplexa maträtter.
Förrätten, med touch från Borgeby och Asien, hade som bas två bastanta tuppbröst (för sex personer). Rätten krävde raska tag, omedelbart från start; koka fond till brösten och lag till löken, att svalna i en timme! Frukt och grönt med kryddor i salig blandning gav sting åt anrättningen, om än den kunde gjorts hetare. Rhone-vinet på druvorna grenache och syrah var fylligt och gott.
Huvudrätten, queneller, med allehanda tidskrävande tillbehör, är en klassisk februarimåltid. Helst ska gäddan vara klubbad på isar som bär! De många tillagningsmomenten kräver god planering och stor disciplin i tidhållningen. Rätten skulle kanske inte förlora något på ett färre antal tillbehör; exempelvis utan Créme Ninon, som ju är en rätt i sig. Den franska chardonnay`n lyfte upp maten föredömligt.
Efterrätten var en smakmässig höjdare. Havtorn ger en utsökt syrlighet kombinerad med sötma, som passade alldeles utmärkt efter de föregående ”tungviktarna”. Snöägg , Iles flottantes, är också en klassiker , som jag inte kan minnas har funnits på marmiternas meny. Rieslingen från Pfalz, som egentligen inte är ett efterrättsvin, smakade trots detta mycket bra till äggen och havtornen.

En stor eloge till Petter med vicevärdarna Berndt och Jerry, för en måltid som hade föredömligt många tillagnings- moment, som gav full sysselsättning åt de många kockarna.
Spännande viner därtill, samtliga med prisangivelse(Bra!).
Vid Pennan: Bosse/Sekreteraren