”SENT NYÅRSSTUK” På CARL-OLOFs Vis
Gastronomiska Sällskapet Marmiterna i Helsingborg
Måndagen den 13 januari 2020

Med det nya året och Marmiternas januarisammanträde testades vårt nya bedömningssystem med Petter som upphovsman. Systemet syftar till att på demokratiska grunder kora de tre rätter som anses mest värdiga att servera våra damer vid 2021 års höjdpunkt: Dammiddagen i juni. Testet ledde till att styrelsen vidtog några (ytterligare) justeringar i urvalskriterierna, vilka redovisas i annat sammanhang. Därmed över till kvällens meny!

Förrätten, en klassiskt potatis- och purjolökssoppa som toppats med det sydafrikanska ”bubblet” samt svart tryffel, uppskattades högligen av matgästerna. Vanligen serveras denna soppa kall, men denna gång föredömligt uppvärmd. En riktigt bra inledning på kvällens meny.

Huvudrätten, ankbrösten mm, såg trevlig ut på bild och lät spännande med hänsyn till recept samt ingredienser. Utfallet blev måhända inte riktigt som värdfolket avsett. Blandad kvalitet på de anisstekta brösten samt otillräckligt mjukstekta jordärtskockor(Mea Culpa!)drog ned betyget. Högt betyg dock för en utmärkt Pinot Noir från USA.

Efterrätten,en chokladbrownie i höjdarklass, återställde ordningen och gav synnerligen gott avslut åt menyn. En härlig sammansättning av nötter, kola, färskost mm mm ,som presenterades föredömligt. En kär bekant i gestalt av en moscatel från provinsen Setúbal i Portugal, var den perfekte ledsagaren till rätten.

Sammanfattningsvis en mycket trevligt sammansatt meny med ett väl genomtänkt vinval och därtill ett vackert dukat bord!
Heder åt Carl-Olof och vicevärden, tillika svågern, Mats!

Vid pennan

Sekreteraren/Bosse