Ungdomsligan bjuder på smakrika och spännande rätter!
Den 3 februari var det premiärmiddag för Johan Eliasson och som vicevärdar hade han hjälp av det yngre gardet – Rasmus Holm och Henrik Gustavsson.
Vi var totalt 24 gäster inklusive en passiv medlem och 6 gäster.
Johan introducerade middagen som en smakrik resa med spännande smaker från olika delar i världen och med många trevliga arbetsmoment. Så blev det också!
Även den trevliga dukningen hade hämtat inspiration från de olika länder som rätterna hade anknytning till som ryska dockor och en plantering med små palmer.
Förrätten – En smakrik rödbetssoppa med ingefära och chorizo (som vi själva tillverkade). Soppan smakade mycket av rödbetorna som hade skalats, tärnats och fräst i rejält med smör tillsammans med riven ingefära, chili och vitlök innan kokning. Därefter mixats till en härlig slät konsistens. Mycket av rödbetssmaken kom fram tack vara att betorna kokades al´dente och då behöll mycket smak. Citron sesten gav soppan fräschör och som värden påpekade även gjorde den lämpad att serveras kall på sommaren.
Chorizon var en utmaning som tillverkades från grunden med fläskfärs, sidfläsk, rödvin och mycket smakrika kryddor. Korvarna stoppades i svinfjälster, kokades och stektes i ugn innan dessa skars i tärningar och bryntes hårt före serveringen i soppa med lite gräddfil. Korvtillverkningen tar sin tid och vi blev något försenade. Samtidigt bör koktiden i receptet förlängas med ca 10 minuter och ev kan korvarna kokas i en gryta innan dessa ska ugnstekas (då man även bör sticka några hål i varje korv innan stekningen)
Det blev en läcker soppa med goda smakkombinationer av både kryddningen i soppa och den kryddstarka chorizon och det passade utmärkt med den Tjeckiska ölen till maten!
Varmrätten – Oxfilé med inspiration från Italien – vilken njutning! Oxfilén delades och plattades till som en tunnare fyrkant. På denna breddes en egengjord smakrik pesto och sedan ett lager Italiensk stark salami, Diavola från Toscana. Det hela rullades och bands ihop med steksnöre, bryntes och stektes därefter i ugn. Vid serveringen skars rullen i skivor och kompletterades med bakade Garnigrönsaker och Madeirasås. Här kan vi verkligen prata om mycket smaker. Vissa tyckte kanske att salamin blev mycket dominant – stark var den och köttet blev mycket smakrikt. Madeirasåsen och de ugnsrostade tomaterna ackompanjerade utmärkt, dock var grönsakerna lite för mycket al´dente. Som helhet en mycket smakrik och delikat varmrätt med sting! Det röda Italienska Ciró Rosso Classico från Kalabrien (100 % Gaglioppo druvor) passade bra ihop med maten.
Desserten – Vad kan passa bättre än en len chokladkladdkaka efter denna varmrätt! Kladdkakan hade en utmärkt smak och konsistens med en lätt smak av citron och kokos. Den flamberade ananasen och kolasåsen blev perfekt till kakan. Mycket gott tyckte alla och det förstärktes av Tokajern som serverades till.
Och – så fick de som ville – kaffe till desserten vilket verkligen var en mycket uppskattad ”innovation”!
Sammanfattningsvis en mycket lyckad premiärmiddag av en av våra yngre medlemmar och med god hjälp av sina vicevärdar! Det smakade verkligen mera!

Vid pennan, tf skribent
Peter