Veteranernas afton
Marmiterna måndagen den 7 mars 2016.
Tre veteraner i fråga om matkunskap, samt två av dem även i fråga om medlemsskap, svarade för månadens meny under Ingvars ledning.
En svensk variant på förrätten flammekueche, som ur- sprungligen härrör från Alsace (Elsass), fick inleda. Det blev en luftig, spröd och saltmättad anrättning. Möjligen förvånades man över att de ”stingiga” tillbehören inte gav större genom-slag. Crême fraiche har dock en förmåga att mildra. Chardonnayen från Nya Zeeland med inslag av nötter och citrus passade utmärkt till förrätten.
Huvudrätten ,en hos marmiterna återkommande favorit i form av torskrygg, serverades denna gång på en spegel av utsökt skaldjurssås. Anrättningen krävde sin tid, framför allt fonden, men gav belöning. Moset , blev som Ingvar ville ; inte för löst ! Skaldjurssalladen passade bra till torsken och såsen, men blev nästan överflödig , eftersom anrättningen i övrigt ”var sig själv nog ”. Å andra sidan krävs ju skaldjurens skal till fonden; därför bör man naturligtvis även utnyttja innan- dömet! Även till huvudrätten serverades en chardonnay, den här gången från Chile. Drycken hade mer karaktär av vanilj än sin föregångare och gick väl ihop med såsen.

Aftonens meny avrundades med en efterrätt ,anpassad efter det de föregående lite tyngre rätterna. De marängtäckta apelsinklyftorna, varvade med vaniljglass, visade sig vara en genomtänkt balansering . Den alkoholsvaga moscaton var dessutom en höjdare i sammanhanget.

Ett stort tack till Ingvar med vice värdarna Olle och Fredrik !