Introduktion:
Skriv en kort inledning/introduktion till ditt recept, kanske är det ett av dina favoritrecept, eller kopplad till en händelse som du upplevde 10 år sedan?
Receptinfo:
RECEPT
Ingredienser (4 portioner)
Lax
400 g Sashimilax/Salmalax
Istället för Salmalax kommer vi att skära
ut fileér ur laxssidor som varit frysta.
0.5 st krukor Koriander – färsk
2 tsk Fänkål Krydda
2 tsk Chiliflakes
0.5 tsk Flingsalt
Asiatisk sallad
1 st Romansallat
0.5 st Gurka
1 st Mango Färsk
150 g Sockerärta Färsk
75 g Salladslök
2 st Avokado
50 g Cashewnötter Saltade
0.5 st krukor Koriander – färsk
0.5 st krukor Mynta – färsk
50 g Tångpärlor
Citron
Jasmine ris
Salladsdressing
1,5 msk Färsk ingefära
0.5 st Chilipeppar Röd
3 msk Rapsolja
0,7 msk Fisksås – Asiatisk
0.7 msk Japansk soja
1,5 tsk Honung
1,5 st Lime
Srirachadressing
1 dl Creme Fraiche Naturell
2 msk Majonnäs
1 msk Sriracha
0.5 tsk Honung
0.5 st Lime
2 krm Salt Fint
Tillagning
Laxbitarna kan grillas på vanlig grill eller i en grillpanna på spisen.
1. Lax:
Ta av skinnet på laxssidan med filekniv. Se till att det grå undefettet är borta. Skär ut långa fileér, ca 3-4 cm breda motsvarande storleken på salmalax-bitar man köper. Det bör bli 2-3 långa filér på en laxsida. Det överblivna fiskköttet sparas i kylen. Dela laxfileérna i två bitar, lagom stora för att kunna grillas i pannan. Finhacka koriander. Mortla fänkålsfrö, chiliflakes och salt och blanda i den hackade koriandern. Gnid in laxbitarna med kryddblandningen. Låt stå i 15 min.
2. Asiatisk dressing:
Riv ingefära och finhacka chilipeppar. Blanda med rapsolja, fisksås, soja, honung, rivet limeskal och limesaft.
3. Srirachadressing:
Blanda samman creme fraiche, majonnäs, srirachasås, honung och limesaft (Obs riv limeskalet innan och använd i den asiatiska dressingen. Smaka av med lite salt.
4. Sallad:
– Strimla salladen och lägg i mitten på varje tallrik
– Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga. Tärna gurkan smått.
– Strimla sockerärtor och salladslök. Blanda med hälften av dressingen i en skål och fördela
över salladen.
– Skala och skiva mango. Skiva avokado och toppa över eller lägg bredvid salladen.
5. Lax:
Grilla laxbitarna snabbt på båda sidor. Laxen ska få en fin grillyta men vara råå inuti. Salmalaxen behöver vara rumstempererad när du lägger den på grillen/grillpannan
För att få den krispiga ytan är det viktigt att grillen/pannan är riktigt varm. Tänk på att värmen fortsätter tränga igenom fisken även när du tagit av den så grilla/stek inte laxen för länge.
6. Dela laxbitarna i ca 10-12 cm långa bitar. Lägg två grillade laxbitar tvärs ovanpå/bredvid salladen.
Toppa med grovhackade cashewnötter, korianderblad, myntablad och tångpärlor.
Ringla resten av dressingen över laxen.
Klicka över srirachadressing eller servera den i en skål vid sidan av.
Servera med kokt jasmine-ris på varje tallrik formade i kopp/glas.