Recension januari månads Marmitmeny
Marmiternas terminsstart inleds en kulen, kylig och blåsig januarikväll. När sällskapet samlas vid baren är det en stämning av förväntan och glädje likt en skolklass vid terminsstart. I sin inledning hälsas vi åter välkomna av vår ordförande. I anförandet påminner han om våra tider, att hålla focus och kommunicera så att förrätt kan serveras 19:30. Därefter lämnar han över till kvällens värd Ronny som givetvis jobbat och planerat under och en längre tid vilket alla gör inför våra respektive värdskap.
Förrätt, ” Soldränkt gaspacho”
Mina vänner nu skall vi ut på en resa, i stället för iskylan utanför Parapetens väggar befinner vi oss som betraktare av ett romantiskt par på en uteservering under palmerna på Gran Canaria. Året är 2013 och här sitter Ronny och hans käresta och skall precis inleda kvällens måltid. Till förrätt serveras denna ljumma kväll en Mangogaspacho soppa med kallrökt lax. Ända sedan den dagen har vår värd burit med sig minnet av denna läckerhet och modig som han är blir det även Marmiternas förrätt. Att inleda året med en sval soppa är både innovativt och modigt och av alla omdömen framgår att detta är en rätt som vi själva kommer att bjuda på. Presentationen är mycket vacker där den gula soppan med inslag av den rosa laxen lyser som en solnedgång på Kanarieöarna. Soppan pryds även med ett lava salt som även det minner oss om de sydländska öarna. Att Ronny testat och provat och smakat förstår vi eftersom han ur minnet fick försöka efterlikna originalet. Smakmässigt är detta en succé. Sötma, syra, sälta och därtill hottas rätten upp med jalapeño. En lovande inledning på måltiden med passande dryck Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut * hade serverats ca fem minuter före måltiden i glasen för att ge rätt temperatur.
*Fruktig smak med inslag av honungsmelon, päron, vita blommor, gröna äpplen och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.(Systembolaget)
Huvudrätt, ”Fisken som fick glänsa”
Vår resa går nu till Sverige där även huvudrätten är en innovation, för vem har tidigare kommit på idén att panera en rödingfilé. Panering med panko och parmesan där fisken bryntes i rikligt med smör och olja gav en vackert solbränds liknande yta. Notera att “äggvispet” till paneringen spetsades rikligt med citronsaft. Storrödingen är en populär fisk som förekommer bland annat i Vättern, Sommen och är sedan år 1900 inplanterad i Unden. (Google). Till servering valdes djupa tallrikar som bottnades med en härlig romsås. Även såsen var nyskapad av värden där nästan hela smakregistret var presenterat. Dock saknade någon umamin i receptet men jag tror vi klarade oss utan denna smak. Fisken toppades med friterad lök, fänkål jordärtskocka och presenterades enkelt men det tipsades om att tillföra någon mer ”side dish”. Vinet till huvudrätten Hubert Beck Grande Réserve Pinot Gris* gavs gott omdöme som både passande till fisken samt ansågs prisvärt.
*Druvig smak med liten sötma, inslag av gula äpplen, persika, vita blommor, kryddor och mandarin. Serveras vid cirka 8°C som sällskaps dryck eller till rätter av fisk eller fågel, gärna med kryddstarka asiatiska inslag.(Systembolaget)
Dessert, ”Ett päron till farsan”
Värden och hans son hade säkert många tankar vid planering av desserten. Ronny uttrycker ofta att dessert kan han stå över. Detta till trots så skapades en dessert till kvällens middag. Nu uteblev dock innovationen. En traditionell cheesecake med päronkompott och kolasås kunde enlig omdömena presenterats bättre. Rätten var ändå väldigt fluffig med en framträdande syrlighet. Dessertvinet Ruffino Vinsanto Serelle* serveras enlig Systembolaget med fördel till nötter och desserten toppades med riklig mängd pistage nötter.
*Nyanserad, söt, knäckig smak med inslag av fat, torkade aprikoser, sultanrussin, hasselnötter, pomerans, choklad, dadlar och vanilj. Serveras vid 10–12°C till mandelskorpor eller till desserter, gärna innehållande nötter.(Systembolaget)
När jag detaljstuderat recepten har jag sökt den röda tråden i menyn. Visst finns det en röd tråd och mycket beröm fick faktiskt de välpreparerade citronerna som i eget majestät prydde kanten på förrättstallriken. Återigen har våra gäster visat sin kunnighet och vilja att agera i köket.
Den röda tråden för mig blir efter djupdykande i recepten såklart frukt av olika sort som framkommer i alla rätter.
Av det alkoholfria alternativet drack jag endast Ein, zwei ,zero ett vitt alternativ som oftast funkar. Övriga alternativ var mer än 0,0 % så jag vet bara att någon vid sitt tal bedömde efterrättsvinet som diskvatten. Eftersom vi numera alltid serverar alkoholfria vin kan vi diskutera detta med personalen på Systembolaget som oftast leder oss bra. Så gör vi ju med de alkoholhaltiga dryckerna.
Kvällens lärdomar är: vilket vi alla vet att- samarbeta, diskutera, jobba med tallriks presentationen och fokusera. Håll tider och tempo vid uppläggning.
För Marmiterna Carl-Olof Wramby