Carl-Olof kom med höstens smaker och färger!

Den 7 oktober var det återigen dags för Marmiterna Helsingborg att samlas vid grytorna!
Vi var 19 medlemmar och 2 gäster (flera medlemmar befann sig på varmare breddgrader)!
Vi hade nöjet hälsa våra nya medlemmar välkomna Mats Johansson, Jonas Nilsson och Axel Trolle!

Menyn var höstinspirerad och Carl-Olof Wramby med sin vicevärd Mats Nilsson redogjorde för sina tankar om de olika rätterna vid receptgenomgången. De berättade också om jakten på både kantareller, lammkött och ost. Osten Gammel-Knas har blivit populär i matlagningstidningar och TV-program och är svår att hitta men i Höganäs fanns den! (Den är snarlik Hawarti).

Förrätten – Kantarelltoast med ostkräm och lingon!
Kan det vara mer höst! Fina gula kantareller från de svenska skogarna som bryntes med scharlottenlök, salt och peppar – det smakade och doftade fantastiskt.  På toasten breddes en ostkräm gjord av Gammel Knas, ägg och grädde och så serverades det hela med lingon.
Mycket goda smakkombinationer där en Chardonnay från Chile – Cono Sur- blev perfekt. Just lingonen och vinet med sina syror matchade ostsåsen utmärkt och det fanns ingen risk för att det skulle blir för mycket ost-smak och att denna skulle ta över kantarellsmaken! Man kände då mycket av hösten med kantareller och lingon!
Som alkoholfritt serverades Natureo. Ett spanskt muskatvin som av-alkoholiserats. Passade också utmärkt enligt de som smakade detta.

Som huvudrätt lagades och serverades – Lammrostbiff med bakad potatis och mycket andra goda tillbehör. Lammrostbiff är inget stort köttstycke utan en mindre del och det går åt flera till ett Marmitsällskap. Man kan binda steksnöre runt köttet och därmed få en jämnare form vid tillagningen. Med smör, vitlök och timjan och vid temperaturen 55-56 grader blir det perfekt! Till rostbiffen fick vi bakad potatis som delats på mitten, bakats med smör och gratinerats med Gammel-Knas!
Vi fick även en Karamelliserad lökkräm som serverades som en spegel på tallriken med lammköttet i skivor ovanpå. Löken hade puttrat drygt en timme och mixats med smör och cremé fraiche. Vi serverades även syrade rotfrukter med viss sötma och Myntapesto! Myntasmaken passar utmärkt till lamm och här var myntabladen mixade med pinjenötter, vitlök och parmesan!
Utmärkta smakkombinationer som lyfte till ex extra höjd med det röda Cotes Rohne vinet ”Mont-Redon-Reserve”.
Det alkoholfria alternativet Cantina Zaccagnini Rosso blev mycket uppskattat och smakade som ett ”riktigt” rödvin!

Efterrätten återknöt också till hösten – Kolapaj med lingon, nötter och flingsalt och med punschgrädde där lingonen återkom som en höstsmak.
Kolan fick en att komma ihåg Dixie-kolorna man åt som ung. Perfekt konsistens! Den söta pajen ackompanjerades bra med lingonen och punchgrädden. Dessutom fick vi punsch i grädden och i våra dessertglas! Det alkoholfria alternativet var Captain Morgan rom.
Allt var mycket gott och nu var vi alla mätta, glada och nöjda!

Dukningen med långa grässtrån i glasvaser och höstfärgade brun-orange servetter var enkel och trevligt tjusig.

Vi var alla mycket nöjda med vår första höstmiddag, många lovord hördes över både menyn och värdskapet! Gammal är äldst! Detta stämmer ju verkligen med våra oldboys Carl-Olof och Mats som har varit med längst av nuvarande aktiva Marmiter!

Tackar och bugar för en utomordentlig middag gör även han med pennan som kommer att tillaga mycket av kvällens middag.
/Peter