Bonden med Kejsarhatten!

Den 4 mars var det dags för Mikael Håkansson att göra premiär som Marmitvärd!
Förväntningarna var högt ställda på Micke som har en bred och lång erfarenhet och kunskap från både fisk-, kött- och växtriket! Och – visst blev vi alla mycket nöjda med det som vi fick från Bondens skafferi! Mycket fina och goda lokala råvaror och utmanande recept gjorde kvällen till en riktig härlig upplevelse!

Till förrätt serverades vi stekt Kejsarhatt vilken är en sorts Ostronskivling. Till denna njöt vi av rårörda blåbär som fått koka ihop med balsamico creme, hasselnötssmör, friterade jordärtskockschips och Bondens Granna Ost! Spännande kombinationer som man kanske inte alltid tänker sig och mycket trevliga smaker som tillsammans höjde rätten till en hög nivå!

Till detta serverades en Chardonnay från NyaZeeland, Saint Clair (2188) vilket mycket väl matchade smakerna i de olika ingredienserna!

Till varmrätten hade bonden valt ut en fantastiskt fin kalvrygg som tillagades i ugn vid låg temperatur, 90 grader, med en perfekt rosa konsistens som den fick vid 57 grader.
Kalvryggen matchades med en potatis- och ostkaka, morots chips, marinerad kejsarhatt och en förnämlig portvinssås som även fått smak av choklad.
Återigen utsökta smaker och kombinationer av råvaror som tillsammans gjorde denna rätt till något utöver det vanliga.

Vi serverades en Ripasso, Antiche Terre benet från Valpolicella (74345) som passade utmärkt!

Desserten – i högsta grad Pricken över alltet!
Chokladfondant med vaniljmousse, päron/apelsin och rostad vit choklad! Formidabelt! Fondanten var så där krämig och rinnig som verkligen kräver minutpassning. Otrooligt gott och med ett sött dessertvin från Sydafrika – Koelenbosch som verkligen gjorde denna efterrätt till kvällens höjdpunkt!

Det ska också nämnas att vinerna hade utmärkt temperatur och att det även serverades mycket bra alkoholfria alternativ till de olika rätterna.

Vi var många som berömde de olika rätterna och kombinationerna och bland annat nämndes den spännande mixen av ost och blåbär, den fantastiskt bedårande möra och perfekta kalvryggen, den mycket goda potatis och ostkakan, den smakrika såsen med portvin och choklad, den formidabla perfekta fondanten, engagemanget i köket, samarbetet, lugnet, nytänkandet, utmaningarna och hur kul det är att få laga med råvaror av högsta kvalitet! Här visade sig Mickes utmärkta matlagningskunskaper i menyn och de olika recepten.
En kul kväll i köket för alla och med mycket njutbara resultat vid matbordet!

Många hade säkert kunnat äta mer av allt men värden och vicevärdarna hade hittat en lagom mängd i recepten för att ingen skulle känna sig allt för mätt och dåsig.

Vi höjer hatten för en mycket lyckad premiärmiddag av Micke med sina vicevärdar Johan och Ronny!

Vid pennan

Peter